ΕΙΝΑΠ: Απάτη η δήθεν “έξοδος” από τα μνημόνια που εξαγγέλθηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση

0

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας και Πειραιά τονίζοντας ότι οι προβλέψεις για την Υγεία είναι δυσοίωνες.

“Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις μεγάλες καταστροφές του καλοκαιριού, ανεβαίνει ξανά στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει το ίδιο έργο με τίτλο “τέλος των μνημονίων”. καταγγέλλει.

Αναλυτικά όλο το Δελτίο Τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, Αναπληρωτή Υπ. Υγείας, κ. Πολάκη,
Γ
ενικό Γραμματέα Υπ. Υγείας κ. Γιαννόπουλο Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.,
Διοικητές Νοσοκομείων, ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΙΣΠ, Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας, ΟΕΝΓE, 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ

Αθήνα, 03/09/18

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις μεγάλες καταστροφές του καλοκαιριού, ανεβαίνει ξανά στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει το ίδιο έργο με τίτλο “τέλος των μνημονίων”.

Φτάνει πια με τα ψέματα!

Οι προβλέψεις για την Υγεία είναι δυσοίωνες.

  • Τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού από το 2010 έως το 2018 μειώθηκαν προοδευτικά σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50%! Το ίδιο προμηνύεται και για το 2019.
  • Έκλεισαν ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία.
  • Έκλεισε ή υπολειτουργεί η πλειονότητα των 360 πρώην πολύ-ιατρείων του ΙΚΑ και αντικαθίστανται από τις ελλιπείς ΤΟΜΥ.
  • Μειώθηκε δραματικά το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων –όλων των κλάδων– από τις 104.000 στις 78.000 περίπου. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα είχαμε περαιτέρω μείωση κατά 1.700 εργαζόμενους περίπου. Ταυτόχρονα ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας διαρκώς αυξάνεται, με συνέπεια να έχουν ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% του συνόλου. Αυτοί οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ταυτόχρονα με τις μειώσεις προσωπικού είχαμε αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στα νοσοκομεία κατά 25%.
  • Η μέση φαρμακευτική δαπάνη που χρεώνεται ο ασθενής, από το 9% το 2010 έφτασε σχεδόν το 30% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης το 2018.
  • Μειώθηκαν οι μισθοί των υγειονομικών από 30% έως 50%. Το ίδιο και οι συντάξεις.
  • Η περίθαλψη των ανασφάλιστων γίνεται με αιματηρές οικονομίες από τα νοσοκομεία, αφού δεν δόθηκε καμμιά ειδική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια που εξαγγέλθηκε πανηγυρικά είναι μια απάτη. Κατάργηση των μνημονίων σημαίνει στην πράξη ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, παροχές υγείας-πρόνοιας.

Οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να φέρουν ριζικές ανατροπές.