Γ. Πατούλης: «Διανύουμε κρίσιμη περίοδο για την εξάπλωση της επιδημίας. Με στοχευμένες πολιτικές πρόληψης, ενότητα και ομοψυχία θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές σε αυτή την εθνική μάχη».
Μεγάλη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εξέφρασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής για τον κορωνοϊό, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως προκειμένου να αξιολογήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν στοχευμένες ενέργειες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τόνισαν την ανάγκη να εκπαιδευτούν οι καθηγητές και οι μαθητές στα μέτρα ατομικής προστασίας και τη χρήση της μάσκας. Μάλιστα, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση των παιδιών νηπιακής ηλικίας.
Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες καθαρισμού του αέρα των εσωτερικών χώρων και αντιμετώπισης του Sars-CoV-2, μέσω των διαφόρων συσκευών, που κυκλοφορούν στην αγορά, και αποφασίστηκε να γίνει αίτημα στον Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για σχετική με το θέμα εισήγηση.
Επίσης έγινε σύσταση για τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την ασφάλεια της χρήσης της μάσκας από τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής είναι ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής από τα παιδιά σχολικής ηλικίας εντός των σχολικών αιθουσών μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις του ΙΣΑ και της Περιφέρειας για την υγειονομική θωράκιση της Αττικής και τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλιστούν ασφαλή σχολεία και ασφαλείς χώροι εργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στην διασπορά, κυρίως μέσω του διαδικτύου, ανυπόστατων και επικίνδυνων απόψεων, που παραπληροφορούν το κοινό για την επιδημία και τόνισε ότι ο ΙΣΑ θα λάβει όλα τα μέτρα εξαντλώντας την αυστηρότητά του προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είναι προφανές ότι διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο για την εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα μας και το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι δύσκολο. Ωστόσο πιστεύω πως με στοχευμένες πολιτικές πρόληψης, ενότητα, ομοψυχία και τις συστάσεις και οδηγίες του επιστημονικού μας προσωπικού, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές και σε αυτή την εθνική μάχη. Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσουν να συνδράμουν ενισχυτικά την εθνική προσπάθεια με στοχευμένες πρωτοβουλίες και με έμφαση στην πρόληψη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί με τις δράσεις πρόληψης που εφαρμόστηκαν στις Δομές Φροντίδας και Φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Αττική, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από το κορωνοϊό. Θα συνεχίσουμε με νέες σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες να συμβάλλουμε στην υγειονομική θωράκιση της Αττικής.»
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή του κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνου, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, του κ. Γιώργου Σαρόγλου Ομ. καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, της κ. Χρυσούλας Νικολάου Καθηγήτριας Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Αντιπροέδρου ΚΕ.ΣΥ, της κυρίας Κυριακής Κανελλακοπούλου Ομ. Καθηγήτριας Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, του κ. Χαρίλαου Κουτή ομότιμου καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, του κ. Χρήστου Τζιβανίδη Μηχανολόγου Μηχανικού, Αναπληρωτή Καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του κ. Αναστάσιου Σπανού Αντιναυάρχου Ε.Α. Επεμβατικού Καρδιολόγου και του κ. Ανδρέα Πάγκαλη ειδικού Παθολόγου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Τ. Χατζής, Ι. Κεχρής, Π. Λεονάρδου, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.