Έμφαση στα πόδια: Η νέα μόδα στην πλαστική χειρουργική

0

Οι εντυπωσιακές τουαλέτες με τα αχανή σκισίματα, που προτιμούν οι σταρς του Χόλυγουντ στις red carpet εμφανίσεις τους, δεν αφήνουν πολλά στη φαντασία και αναδεικνύουν τα πόδια τους, που φαίνονται… ατέλειωτα και χωρίς ψεγάδια.

Η νέα τάση στην πλαστική χειρουργική αφορά σε «ολική επαναφορά» των ποδιών και ακούει στο όνομα «Thighlighting». Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά από επεμβάσεις, όπως λιποαναρρόφηση, λιπογλυπτική, ανόρθωση των μηρών, περίγραμμα του εσωτερικού και του εξωτερικού μηρού και χρήση εμφυτευμάτων.

«Η εμφάνισή μας οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος σε γενετικούς παράγοντες, αλλά και στο αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει κάθε γυναίκα κι έχει να κάνει με το τι τρώει και με το αν γυμνάζεται», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr).

«Η νέα τάση προέρχεται από τις εμφανίσεις της Angelina Jolie, της Cameron Diaz, αλλά και μοντέλων, όπως της Kendall Jenner και της Bella Hadid, που φοράνε φορέματα με πολύ βαθιά σκισίματα. Και η αλήθεια είναι ότι, όταν οριοθετηθεί σωστά το σχήμα των μηρών, βοηθά στην επιμήκυνση των ποδιών, δημιουργώντας μια ψιλόλιγνη σιλουέτα».

Γενικά από το σώμα επιτρέπεται να αφαιρεθούν μέχρι 3 – 4 lt λίπους. Από το γόνατο 50 – 300 cc ανάλογα με την περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τις γάμπες.

Η ανόρθωση των μηρών διορθώνει την χαλάρωση στους μηρούς και είναι μια αρκετά συνηθισμένη επέμβαση στην πλαστική χειρουργική. Αφορά κυρίως σε γυναίκες και σε άνδρες, που έχασαν απότομα πολλά κιλά και βλέπουν το δέρμα τους να «κρέμεται», έχοντας χάσει το σφρίγος και την ελαστικότητά του. Το δέρμα στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών είναι αρκετά ευάλωτο στις αυξομειώσεις του βάρους και στην τριβή. Συγχρόνως με την επέμβαση της ανόρθωσης των μηρών μπορεί να πραγματοποιηθεί και λιποαναρρόφηση στη συγκεκριμένη περιοχή, για ακόμη πιο θεαματικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα της ανόρθωσης των μηρών είναι μόνιμα, αλλά έχουν μικρότερο χρόνο ζωής, σε σύγκριση με άλλες επεμβάσεις ανόρθωσης.

«Τα περισσότερα προβλήματα στα πόδια των γυναικών προκαλούνται από τη συσσώρευση τοπικού λίπους, το οποίο αλλοιώνει το σχήμα, τη συμμετρία και τη γενική εικόνα τους. Ευτυχώς οι σύγχρονες μέθοδοι της πλαστικής χειρουργικής συμβάλλουν στη δημιουργία λεπτότερων και πιο καλοσχηματισμένων ποδιών», λέει ο κ. Γαϊτάνης.

«Να σημειώσουμε, πάντως, υπάρχουν και γυναίκες με κανονικό βάρος, που κάνουν γυμναστική και προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά τα γόνατά τους, για παράδειγμα, παραμένουν πιο γεμάτα από ό,τι θα ήθελαν, όπως επίσης και οι γάμπες και οι αστράγαλοί τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι απλή και αποτελεσματική και λέγεται λιποαναρρόφηση. Ο γιατρός αφαιρεί τα λιποκύτταρα μέσα από πολύ μικρές τομές, με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών σωλήνων και αρνητικής πίεσης, που δημιουργεί το μηχάνημα αναρρόφησης. Και αφού πήραν την απόφαση να μπουν στο χειρουργείο, καλύτερα να κάνουν και τη λιπογλυπτική και στα τρία σημεία μαζί. Δηλαδή γόνατο-γάμπα-αστράγαλο», προσθέτει.

Μετά από τις επεμβάσεις μπορεί να παρουσιαστεί πόνος, ο οποίος, όμως, αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Οι περισσότερες λιποαναρροφήσεις και λιπογλυπτικές γίνονται με τοπική αναισθησία, εκτός αν ο πλαστικός χειρουργός κρίνει ότι πρέπει να γίνει γενική αναισθησία.

Επιστρέφοντας σπίτι από τα χειρουργεία, τα πόδια θα είναι πρησμένα και θα έχουν μώλωπες (οι οποίοι, όμως, θα υποχωρήσουν μετά από μια-δυο βδομάδες) και οι ασθενείς θα πρέπει να φοράνε ελαστικό λύκρα κορσέ ή παντελόνι για τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Η άσκηση δεν επιτρέπεται για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Οι πιο συχνές επιπλοκές, που μπορεί να παρατηρηθούν, είναι μικροανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος, μικρές ασυμμετρίες και παράταση της περιόδου που υπάρχουν μώλωπες και πρήξιμο.

Η όλη εμπειρία του «thighlighting», πάντως, δεν είναι φθηνή. Στις ΗΠΑ για ένα πλήρες makeover απαιτείται το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $ 9.000.

Για όσους, πάντως, δεν επιθυμούν τις επεμβατικές λύσεις, υπάρχει η κρυολιπόλυση. Το νέο «όπλο» της πλαστικής χειρουργικής, κόντρα στην τοπική συσσώρευση λίπους.

«Το σύστημα Coolsculpting χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Cryolipolysis (κρυολιπόλυση) για να αποβάλει το λίπος, χωρίς χειρουργείο. Είναι τόσο άμεση η δράση του, που και με μία μόνο εφαρμογή, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα πιο σφριγηλό και καλλίγραμμο σώμα, γρήγορα, ανώδυνα και με μη επεμβατικό τρόπο».

Πρόκειται για το πιο αξιόπιστο σύστημα κρυολιπόλυσης, εγκεκριμένο από τον (Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ, με σήμανση CE ως κατηγορίας IIa ιατρική συσκευή και με πρόσθετες ιατρικές εγκρίσεις σε όλο τον κόσμο. Εφαρμόζεται τοπικά με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τμήμα των μηρών, καθώς και σε άλλες περιοχές στο σώμα.

Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό, δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας, δεν υπάρχει πόνος και ούτε χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η διαδικασία είναι απολύτως άνετη και γίνεται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Ένα πρώτο αποτέλεσμα γίνεται ορατό ύστερα από έναν μήνα μετά την εφαρμογή και το τελικό περίπου τρεις μήνες αργότερα. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται μείωση του τοπικού λίπους έως και 40%, σε σχέση με τη χειρουργική λιποαναρρόφηση και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες επεμβατικές και μη.