Επιτυχής η ημερίδα «Ο ρόλος του Αναισθησιολόγου στην θεραπεία με Κανναβινοειδή»

0

Ανοίγει και στη χώρα μας ο δρόμος της ορθής και επιστημονικής ενημέρωσης ιατρών και επιστημόνων του χώρου της υγείας γύρω από την φαρμακευτική αξιοποίηση της κάνναβης με την  Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας  να πρωτοστατούν, καθώς το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο «Φάρο» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του Αναισθησιολόγου στην θεραπεία με Κανναβινοειδή».

 

Στην ημερίδα Έλληνες και Ιταλοί ιατροί προσέγγισαν επιστημονικά θέματα και προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποιες φαρμακολογικές ιδιότητες των Κανναβινοειδών το «αποποινικοποιούν» και τα φέρνουν στο φαρμακείο; Υπάρχουν διαφορές στα σκευάσματα; Υπάρχουν επίσημες ενδείξεις; Ποια θέση έχει στον πόνο και την παρηγορική και ποια σε άλλα νοσήματα; Ποιο το θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης, εισηγητής εκ μέρους της κυβέρνησης «του νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη» στη Βουλή, και πλήθος επιστημόνων του χώρου της Υγείας, ανάμεσά τους και η πρώην Πρόεδρος του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου της οποίας η ομιλία είχε θέμα «η φαρμακολογία και οι θεραπευτικές εφαρμογές της κάνναβης» και ο επιστημονικός συνεργάτης του CannabisNews Γιώργης Οικονομόπουλος ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες και ενημερώθηκε για τις νέες επιστημονικές εξελίξεις.

Η πρώτη φορά όπου η κάνναβη αντιμετωπίστηκε ως εν δυνάμει χορηγούμενο φάρμακο σε Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο ήταν το 12ο Συνέδριο Αλγολογίας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2018 η πρώτη διεπιστημονική συνάντηση Cannabetta στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας για την πρόσφατη Ημερίδα:

Οι Αναισθησιολόγοι συζητούν στο ΙΣ Νιάρχος για τα κανναβινοειδή

Περισσότεροι από 170 αναισθησιολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας παραβρέθηκαν στο «Φάρο» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 για να παρακολουθήσουν ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος του Αναισθησιολόγου στη Θεραπεία µε Κανναβινοειδή». Οι επιστημονικοί φορείς που διοργάνωσαν την ημερίδα ήταν η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας με χορηγό την εταιρεία ENECTA στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Cannabeta.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ως χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας κος Ανδρέας Ξανθός αναφέρει ότι, «Αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών σε αποτελεσματικά φάρμακα που βελτιώνουν τις θεραπευτικές εκβάσεις και την ποιότητα ζωής. Η Πολιτεία, πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν αποδεδειγμένη ιατρική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των αναισθησιολόγων – αλγολόγων για τις φαρμακολογικές ιδιότητες και τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις της ιδιαίτερης κατηγορίας που περιλαμβάνει τα κανναβινοειδή.

Ιατροί και άλλοι ειδικοί από Ελλάδα και Ιταλία

Κάνοντας εκτενή αναφορά στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα και στα δύο βασικά φαρμακολογικά συστατικά CBD (κανναβιδιόλη) και THC (τετραϋδροκανναβινόλη), ο καθηγητής φαρμακολογίας Calapai G. τόνισε ότι, «Η ιατρική ιστορία της κάνναβης έχει επηρεαστεί από έξω-επιστημονικές απόψεις, αλλά σήμερα μια εις βάθος εξέταση των φαρμακολογικών εφαρμογών δίνει νέες ευκαιρίες για τη θεραπευτική της χρήση».

Ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο συσσωρεύτηκε η εμπειρία για τη θεραπευτική χρήση των κανναβινοειδών, είναι μοναδικός στην ευρύτερη ιστορία του φαρμάκου, δεδομένου ότι προηγήθηκε η εμπειρία από τους ασθενείς, ακολούθησε η μελέτη από τους ιατρούς και τελευταία προστέθηκαν η ρύθμιση από τις αρχές και το ενδιαφέρον από τη βιομηχανία. Αυτό τονίστηκε από το δημοσιογράφο κ. Καπαρουδάκη Α., την εκπρόσωπο του συλλόγου ασθενών ΜΑΜΑΚΑ κ. Πόιτρας Ζ. και την εκπρόσωπο της βιομηχανίας κ. Pessano Ε.

Η καθηγήτρια φαρμακολογίας της ιατρικής σχολής Ιωαννίνων, μέλος της μεγάλης Ελληνικής ερευνητικής ομάδας για τη φαρμακευτική κάνναβη και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ κα Αντωνίου Κ. ξεκαθάρισε ότι, «Οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση Ελλήνων ασθενών στο φάρμακο, έχουν γίνει και ειδική επιτροπή του ΕΟΦ έχει εκπονήσει πυρήνα περίληψης χαρακτηριστικών του προϊόντος, προκειμένου να είναι ευκολότερη η έγκριση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης από ενδιαφερόμενες εταιρείες».

Από τον ΕΟΦ έχουν προκύψει και οι πρώτες ιατρικές ενδείξεις για τη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων στην Ελλάδα, που είναι οι εξής:
1. Πρόληψη και αντιμετώπιση ναυτίας ή/και εμέτων, από τη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων,
2. Νευροπαθητικός πόνος, καρκινικός πόνος,
3. Σπαστικότητα και πόνος σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Την εμπειρία του στην χρήση των κανναβινοειδών σε ασθενείς του ογκολογικού κέντρου “IEO” στο Μιλάνο μετέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Παρηγορικής φροντίδας Dr. Guardamagna V. A., ενώ ο o Dr. Quattrone D. παρουσίασε την εμπειρία του από το Κέντρο Θεραπείας Πόνου του νοσοκομείου «San Vincenzo» – Taormina στη Μεσίνα.

Έλληνες αναισθησιολόγοι – αλγολόγοι όπως η κα Ανίσογλου Σ., η κα Πουλοπούλου Σ., καθώς και η νευρολόγος κα Παπαδημητρίου Δ. ανέλυσαν τα αντιφατικά ακόμα αποτελέσματα για περισσότερες εφαρμογές, τις αυστηρές ενδείξεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πόνου (EFIC) και την ανάγκη για καλά σχεδιασμένες μελέτες που θα αποσαφηνίσουν τα δεδομένα.

Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε ολοήμερη μονοθεματική επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη από μια ιατρική ειδικότητα που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί υπεύθυνα σχετικά με το νέο ιδιόμορφο θεραπευτικό παράγοντα, προκειμένου να προσφέρει τεκμηριωμένη ανακούφιση πόνου και παρηγορική φροντίδα στους ασθενείς.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία