Έρευνα: Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης

0

Αμερικάνοι επιστήμονες σε νέα έρευνά τους αποκαλύπτουν πως οι χρόνιες φλεγμονές στη μέση ηλικία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη μνήμη, καθώς και γνωστικές δυσκολίες στην τρίτη ηλικία.

 

Όμως, ας αποσαφηνίσουμε για αρχή τι ακριβώς σημαίνει φλεγμονή. Υπάρχουν δύο είδη φλεγμονών: η οξεία και η χρόνια. Η πρώτη θεωρείται υγιής, καθώς αποτελεί απόκριση του οργανισμού σε μια λοίμωξη ή ένα τραύμα, είναι τοπική, διαρκεί για λίγο και ύστερα σταδιακά υποχωρεί.

Η χρόνια όμως φλεγμονή δεν θεωρείται υγιής· πρόκειται για χαμηλής έντασης φλεγμονή που επιμένει στον οργανισμό μας για μήνες, ακόμα και χρόνια, και σταδιακά προκαλεί πολλά προβλήματα, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, στρες, αλλά και δυσπεψία, αίσθηση κόπωσης, αρθραλγία και πολλά άλλα συμπτώματα.

Ο Κίναν Γουόκερ από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης αναφέρει πως «η χρόνια φλεγμονή επιβαρύνει το σώμα και μπορεί να κάνει ζημιά σε αρθρώσεις, εσωτερικά όργανα, ιστούς και κύτταρα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και καρκίνο». Ο προσεκτικός τρόπος ζωής, δηλαδή η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο επαρκής ύπνος μπορούν να βοηθήσουν κατά πολύ την εμφάνιση της χρόνιας φλεγμονής.

Μία νέα έρευνα όμως, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, ρίχνει φως σε άλλη μια καταστροφική σύνδεση της χρόνιας φλεγμονής με την υγεία μας. Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν 12.336 και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη. Τους ζητήθηκε να δώσουν δείγμα αίματος στην αρχή της έρευνας ώστε να σημειωθούν τέσσερις συγκεκριμένοι βιοδείκτες φλεγμονών και άλλος ένας ξεχωριστά, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν τις νοητικές και μνημονικές τους ικανότητες τόσο στην αρχή της έρευνας, όσο και αργότερα, μετά από 6 – 9 χρόνια και μετά από 20 περίπου χρόνια. Τα ευρήματα αποκάλυψαν πως όσοι συμμετέχοντες παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής είχαν κατά μέσο όρο 8% μεγαλύτερη εξασθένιση γνωστικών λειτουργιών, μεταξύ τους και η μνήμη, σε σύγκριση με όσους παρουσίαζαν μικρότερα επίπεδα φλεγμονών.

Η συσχέτιση είναι φανερή, ωστόσο, δεν πρέπει να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Ο Κίναν Γουόκερ μάλιστα αναφέρει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό στόχο για θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Από την άλλη όμως, είναι επίσης πιθανό ότι η χρόνια φλεγμονή δεν αποτελεί την αιτία, αλλά αντίθετα ένα δείκτη ή ακόμη και μία αντίδραση στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου που οδηγούν σε έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών». Εντούτοις, όποια κι αν είναι η ακριβής σχέση, ένα είναι σίγουρο: προσέχοντας την υγεία μας, προστατεύουμε και τον εγκέφαλό μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: enallaktikidrasi.gr