Στο ΕΣΥ το ψυχιατρείο και το νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού

0

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), εντάσσονται πλέον το Νοσοκομείο Κρατούμενων και το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπως προβλέπουν τα δυο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία κατατέθηκαν προς επεξεργασία στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Η υπαγωγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των δύο νοσοκομειακών μονάδων των φυλακών είχε εξαγγελθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και σύμφωνα με τα Διατάγματα για την ένταξή τους στο ΕΣΥ και μετονομάζονται σε «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» και «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Η ψυχιατρική μονάδα θα συνδέεται με το «Αττικόν» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική /τομέας ψυχικής υγείας), αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες θεραπευτικές υπηρεσίες  και το νοσοκομείο αναλαμβάνει πλήρως το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 200 κλινών (180 ανδρών, 10 νεαρών ατόμων και 10 γυναικών).

Το κόστος στο υπουργείο Υγείας

Όλο το κόστος αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί την ευθύνη για τη διοίκηση, την ασφάλεια κ.λπ. του καταστήματος. Παράλληλα δημιουργούνται ειδικά τμήματα για γυναίκες και νεαρούς κρατουμένους καθώς και παρατηρητήριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζόμενων ατόμων.

Το Κέντρο Υγείας κρατουμένων θα μπορεί να φιλοξενήσει 100 άτομα (50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 για ιατρική παρακολουθήσει και θεραπεία χρονίως πασχόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους) και θα συνδέεται επιστημονικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων (Πειραιάς). Όταν δεν εφημερεύει τα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται για την αντιμετώπιση ή τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο, Τζάνειο, Μεταξά, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Σωτηρία.

Από το kathimerini.gr