Εθνικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας

0

Στη θεσμοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο μέσα στο επόμενο διάστημα, προχωράει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε από το Ηράκλειο Κρήτης ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

«Θα είναι ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα έχει την επιστημονική εποπτεία όλων των δράσεων, της εκπόνησης και υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού για τον καρκίνο», δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο Ανδρέας Ξανθός.

Είπε ακόμη πως έχει δρομολογηθεί η σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Έρευνας – Καινοτομίας, με στόχευση στην ογκολογία. «Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση, με φόντο τις ιατρικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και ειδικά για τη θεραπεία του καρκίνου. Η ιδέα είναι παίρνοντας βιοδεικτες, δηλαδή γονιδιακές αλλαγές που υπάρχουν στους ασθενείς να υπάρξει στοχευμένη θεραπεία», ανέφερε ο κ.Ξανθός

Ο υπουργός βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης για το πρώτο φόρουμ της κοινής ευρωπαϊκής δράσης κατά του καρκίνου στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 20 χώρες, εξηγώντας πως πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο πεδίο της πρόληψης.

Η διοικήτρια της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Μαυρομάτη, διευκρίνισε ότι στόχος είναι η εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων στον έλεγχο του καρκίνου και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

 

Το πρώτο φόρουμ της Κοινής Ευρωπαϊκής δράσης “Καινοτόμος Συνεργασία στη Δράση Κατά του Καρκίνου – iPAAC”  διεσάχθει την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018  στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού.

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Παθολογική Ογκολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ και το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου Κρήτης, συμμετέχει στην υλοποίηση της Κοινής Δράσης «Καινοτόμος Συνεργασία στην Δράση κατά του Καρκίνου –Innovative Partnership for Action Against Cancer», στο οποίο συμμετέχουν επίσης 44 συνεργαζόμενοι εταίροι-εκπρόσωποι χωρών από όλη την Ευρώπη, με κύριο στόχο  την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων στον έλεγχο του καρκίνου και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Με στόχο την παρουσίαση των σκοπών του προγράμματος για την επίτευξη ευρείας συμμετοχής και συνεργασίας φορέων στη δράση κατά του καρκίνου σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, το πρώτο φόρουμ της Κοινής Δράσης «Καινοτόμος Συνεργασία στην Δράση κατά του Καρκίνου –Innovative Partnership for Action Against Cancer» φιλοδοξεί να αποτελέσει το έναυσμα για την συνεργασία φορέων.

Πηγή: onmed.gr