Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Φυσική Ιατρική, την Αποκατάσταση & τη φροντίδα χρονίως πασχόντων

0

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Φυσική Ιατρική, την Αποκατάσταση και τη Φροντίδα των χρονίως πασχόντων παρουσίασαν σήμερα στους διοικητές των νοσοκομείων που έχουν στην αρμοδιότητά τους Κέντρα Φυσικής Ιατρικής- Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Γιαννόπουλος και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ και πρόεδρος της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας, Γιώργος Κίρκος.

Όπως είναι γνωστό, στο δημόσιο σύστημα υγείας, η αποθεραπεία και η αποκατάσταση αποτελούσαν διαχρονικά ένα πεδίο υποβαθμισμένο για το οποίο ποτέ δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να ενισχυθεί με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χρήζουν αυτής της φροντίδας να είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και να “βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη”. «Αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει» τόνισε ο υπ. Υγείας, Α. Ξανθός ο οποίος κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων να δώσουν έμφαση και προτεραιότητα στην ενίσχυση των ΚΕΦΙΑΠ, σε επίπεδο εξοπλισμού αλλά και στελέχωσης με επικουρικό προσωπικό που θα προσληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα (130 άτομα). Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο γγ του υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος, έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται σε ΚΕΦΙΑΠ όλης της χώρας,  150 εργαζόμενοι από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά επιστημονικό προσωπικό.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, Γιώργος Κίρκος, με αυτές τις προσλήψεις θα αναβαθμιστούν σημαντικά 10 ΚΕΦΙΑΠ ανοιχτής νοσηλείας. Ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν άμεσα  150 κλίνες με αποτέλεσμα 11 ΚΕΦΙΑΠ να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας  (σήμερα, σε όλη τη χώρα, λειτουργεί μόνο 1 ΚΕΦΙΑΠ κλειστής νοσηλείας στο Αμύνταιο της Φλώρινας).

Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο Α. Ξανθός, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες προσλήψεων στην αποθεραπεία και στην αποκατάσταση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και με προκήρυξη πρόσληψης μόνιμων φυσιάτρων.

Τέλος, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) το οποίο προτείνεται να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό προκειμένου να λειτουργεί σε πληρότητα το μοναδικό δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης που υπάρχει στο λεκανοπέδιο της Αττικής.