Ετοιμάστε το φαρμακείο των διακοπών σας! Τι πρέπει να περιέχει

0

Οι  μέρες για την πολυπόθητη καλοκαιρινή  άδεια πλησιάζουν και οργανώνετε το περιεχόμενο της βαλίτσας σας αλλά και του φαρμακείου  που πρέπει να έχετε μαζί σας για  ξέγνοιαστες διακοπές!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Θεοχάρης

Φαρμακοποιός

Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό , τη διάρκεια του ταξιδιού  και την κατάσταση υγείας κάθε ταξιδιώτη. Φροντίστε να διατηρήσετε το φαρμακείο σας σωστά, τόσο στις μετακινήσεις σας, όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, βάλτε τα φάρμακά σας σε μια ισοθερμική τσάντα για να μην υποστούν αλλοιώσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας διατηρείστε το φαρμακείο σας σε δροσερό και ξηρό χώρο.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει  να περιέχει το φαρμακείο σας  για να απολαύσετε το καλοκαίρι σας:

·         Αντιβακτηριδιακά υγρά μαντηλάκια για τα χέρια , χωρίς οινόπνευμα (Dettol):

Κρατούν τα χέρια όλων των μελών της οικογένεις σας προστατευμένα απο βακτήρια, απαλά και ενυδατωμένα. Είναι ιδανικά για εύκολο και γρήγορο καθάρισμα των χεριών όλες τις ώρες όπου και αν βρίσκεστε.

·         Αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας: Μην ξεχάσετε τα κατάλληλα αντιηλιακά τόσο για το δέρμα σας αλλά και το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών σας. Τόσο το αντηλιακό όσο και η ενυδατική κρέμα για την περιποίηση μετά τον ήλιο είναι απαραίτητα για ομοιόμορφο μαύρισμα και υγιές δέρμα.

  • Αλγινικά σκευάσματα: Όσον αφορά την καούρα και δυσπεψία μετά από ένα γεύμα, συμπεριλάβετε στο φαρμακείο σας  αλγινικά  σκευάσματα (Gaviscon double action) τα οποία σας ανακουφίζουν μέσα σε 15 λεπτά  από τη λήψη και διαρκούν μέχρι και 8 ώρες.
  • Αναλγητικά: Το καλοκαίρι είναι η πιο θερμή περίοδος όπου αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από πονοκέφαλο, εξαιτίας κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη (Nurofen 400 mg),η οποία απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες.
  • Aντισταμινική αλοιφή: Τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μελισσών, τσούχτρας μπορεί να σας προκαλέσουν κάποιες ήπιες ή μη αλλεργικές αντιδράσεις. Για τις ήπιες περιπτώσεις, μια αντισταμινική αλοιφή είναι πάντα χρήσιμη, ενώ καλό είναι να έχετε μαζί σας και μια κορτιζονούχα αλοιφή που περιέχει και μικρή ποσότητα αντιβιοτικού.
  • Παστίλιες για τον πονόλαιμο: Παράγοντες όπως η χρήση του κλιματιστικού, τα κρύα ποτά, η μεταβολή από το θερμό στο ψυχρό χώρο ερεθίζουν το λαιμό προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Τα σκευάσματα σε μορφή παστίλιας ( strepsils) είναι απαραίτητα για άμεση ανακούφιση.
  • Αντιπυρετικά: Ένας ξαφνικός πυρετός μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση.  Αυτό ισχύει τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά.   Εάν πρόκειται για πραγματικό πυρετό (δηλαδή από 38°C και πάνω) τότε θα πρέπει να χορηγήσετε άμεσα αναλγητικά/αντιπυρετικά φάρμακα  όπως είναι η ιβουπροφαίνη (Nurofen  express) για τους ενήλικες ή ανάλογα για τα παιδιά, στην κατάλληλη δοσολογία και πάντα με τη δοσομετρική σύριγγα.

Τα παραπάνω αφορούν στις πιο συνηθισμένες  περιπτώσεις. Προσαρμόστε το φαρμακείο των διακοπών με σκευάσματα ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.  Ένα καλά εφοδιασμένο φαρμακείο διακοπών διασφαλίζει ότι τόσο εσείς όσο και η οικογένεια σας, μπορείτε να λάβετε μια γρήγορη, απλή και αποτελεσματική θεραπεία για γενικές, καθημερινές ασθένειες.

Καλές Διακοπές!