Έξω φρενών οι φαρμακοποιοί για τη διατήρηση αποθεματικού γενοσήμων

0

Έντονα αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας που τους υποχρεώνει να διατηρούν ελάχιστο απόθεμα γενοσήμων στα ράφια και στις αποθήκες τους.

Η λίστα των ουσιών

Όλοι έχουν σχολιάσει αρνητικά, μέσω ανακοινώσεων αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το γεγονός ότι θα πρέπει να έχουν επάρκεια φαρμάκων τη στιγμή μάλιστα που εδώ και πολλούς μήνες-σημαντικά φάρμακα-έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από την αγορά.

 

«Δώστε πρώτα λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων και μετά απαιτείστε από τα φαρμακεία να διατηρούν ελάχιστο απόθεμα γενοσήμων», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας με τη λίστα των δραστικών ουσιών βάσει της οποίας κάθε ιδιωτικό φαρμακείο υποχρεούται να διαθέτει ως απόθεμα τουλάχιστον μία συσκευασία γενόσημου φαρμάκου ανά θεραπευτική κατηγορία.

 

Όπως επισημαίνει, το υπουργείο οφείλει πρώτα να βάλει φρένο στο χρόνιο πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και να διασφαλίσει την ύπαρξή τους ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και στη συνέχεια να βγάζει αποφάσεις με τις οποίες υποχρεώνει τα φαρμακεία να διατηρούν στοκ γενοσήμων.

 

«Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών. Τα τελευταία χρόνια επισημαίνουμε διαρκώς τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται καθημερινά στα φαρμακεία μας για τις οποίες η πολιτεία δεν δίνει λύση. Όπως το υπουργείο Υγείας μάς υποχρεώνει να διατηρούμε στοκ γενοσήμων, έτσι κι εμείς ζητούμε από το υπουργείο να μας εξασφαλίσει ότι θα έχουμε όποιο φάρμακο χρειαζόμαστε, τη στιγμή που το χρειαζόμαστε, για να το χορηγήσουμε στους ασθενείς μας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης παρουσιάζει έντονο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Οι ελλείψεις στο νόμο αφορούν βασικές κατηγορίες φαρμάκων, και μάλιστα χρόνιων παθήσεων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα φάρμακα για το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται. Δείτε εδώ τις δηλώσεις της προέδρου του ΦΣΚ.

 

Παραμένουν τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε φάρμακα στο νησί της Ρόδου και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου με πολλές συνταγές να λήγουν χωρίς να μπορούν να εκτελεστούν. Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.

 

Πηγή: farmakeytikoskosmos.gr