Εύκολες λύσεις για να κρατήστε τον πονόλαιμο μακρυά αυτό το καλοκαίρι!

0

Στάθης Σκληρός

Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας

Αν και ο πονόλομος συνηθίζει να μας ταλαιπωρεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας εμφανίζεται και το καλοκαίρι, στερώντας μας στιγμές απο τις καλοκαιρινές διακοπές.

Κυριότεροι παράγοντες: η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί, τα παγωτά και τα κρύα ποτά καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με έρευνες, ο πονόλαιμος διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες. Τα είδη του πονόλαιμου που συνήθως μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι είναι πόνος κατά την κατάποση, βραχνάδα, φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (αγκάθια), ξερόβηχας   (αίσθηση ξηρότητας) κτλ.

Όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Για το λόγο αυτό:

  • Λαμβάνετε άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένοι χυμοί και ροφήματα): Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό.
  • Αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, απο ψυχρό και θερμό χώρο.
  • Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι ακουμπώντας τα, μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.
  • Αποφύγετε τα παγωμένα νερά, ποτά και τροφές. Προτιμάτε την κατανάλωση τους σε δροσερές θερμοκρασίες και όχι παγωμένα.

Ανεξάρτητα από την αιτία του πονόλαιμου, η φλεγμονή είναι ο βασικός μηχανισμός που οδηγεί στον πόνο, τον ερεθισμό και την ερυθρότητα.

Τα σκευάσματα  σε μορφή παστίλιας , που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, όπως π.χ. οι Strepsils,  είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή δραστικού συστατικού απευθείας στο λαιμό για να ανακουφίσει  τα συμπτώματα της φλεγμονής. Καθώς οι παστίλιες διαλύονται, το ενεργό συστατικό/κα καλύπτει την προσβεβλημένη περιοχή και παραμένει εκεί περισσότερο  χρόνο απ’  ότι με άλλα φαρμακευτικά σχήματα (σπρέι και γαργάρες). Επιπλέον, οι παστίλιες διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, που βοηθά στο να μαλανώνει το λαιμό.

Οι παστίλιες Strepsils, χωρίς αντιβιοτικό, κυκλοφορούν σε διαφορετικές γεύσεις( με ή χωρίς ζάχαρη) και προσφερουν αποτελεσματική ανακούφιση. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι δρουν ταχύτατα και διαρκούν για τουλάχιστον 3-4 ώρες, προστατεύοντάς μας από ενοχλήσεις στο λαιμό, ιδιαίτερα τα καλοκαίρι όπου κάθε στιγμή είναι πολύτιμη.

Προσοχή. Για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά.

 Θα πρέπει ωστόσο να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας:

  • Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί, καθώς και αν έχετε τυχόν άλλα συμπτώματα, όπως βήχα, συνάχι, υψηλό πυρετό, δύσπνοια.
  • Εάν παρατηρήσετε ότι οι περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού σας (λεμφαδένες) είναι πρησμένες.
  • Όταν οι αμυγδαλές σας πονούν πολύ και έχουν μαζέψει πύον (αμυγδαλίτιδα).
  • Έχετε παρατεταμένηβραχνάδα (πάνω από 3 εβδομάδες) ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας
  • Εάν βουλώνουν και πονούν τα αυ­τιά σας (ωτίτιδα), δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη και νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή (πιθανή ένδειξη ιγμορίτιδας).