FDA: Δεν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις από την έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών

0

Τελικά είναι καρκινογόνα η ακτινοβολία που δεχόμαστε από τη χρήση κινητών τηλεφώνων;

Αυτό ερευνά εδώ και μια δεκαετία σε τρωκτικά το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (ΝΤΡ) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και πρόσφατα δημοσίευσε τα ευρήματά της που προκάλεσαν ανησυχίες. O FDA όμως έσπευσε να απαντήσει πως από τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει ότι υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ, οι ερευνητές του NTP υποστηρίζουν ότι υπάρχουν “σαφή στοιχεία” πως ορισμένοι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RFR), όπως αυτή που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα δεύτερης (2G) και τρίτης γενιάς (3G), ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους στην καρδιά τους. Η έκθεση βρήκε επίσης “μερικές ενδείξεις” (αλλά όχι σαφείς) για όγκους στον εγκέφαλο και στο επινεφρίδιο των αρσενικών αρουραίων.

Ωστόσο τονίζουν ότι η ακτινοβολία που χρησιμοποιήθηκε “δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με την έκθεση που έχουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους” και αυτό για 2 λόγους: Ο πρώτος ήταν ότι τα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε ακτινοβολία σε όλο τους το σώμα, ενώ οι άνθρωποι εκτίθενται σε συγκεκριμένους ιστούς. Ο δεύτερος ήταν ότι τα επίπεδα και η διάρκειά της έκθεσης ήταν τρομακτικά μεγαλύτερα από την έκθεση στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης των ζώων ήταν τετραπλάσιο σε σχέση με το μέγιστο επιτρεπόμενο στους ανθρώπους.

Επισημαίνεται επίσης η εν λόγω έρευνα δεν εξέτασε την ακτινοβολία Wi-Fi, ούτε την ακτινοβολία των δικτύων τέταρτης (4G) και πέμπτης γενιάς (5G), τα οποία -όπως είπαν- διαπερνούν λιγότερο το σώμα και πρέπει να μελετηθούν σε μελλοντικές μελέτες.

Απάντηση του FDA

Οι επισημάνσεις για τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής ακτινοβολίας που δεχόμαστε οι άνθρωποι και της ακτινοβολίας που δέχτηκαν τα τρωκτικά δεν ήταν αρκετές για να εφησυχάσουν το κοινό. Τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας έχουν προκαλέσει ανησυχίες απέναντι σε μια συσκευή που για τους περισσότερους -αν όχι για όλους μας- είναι εργαλείο απαραίτητο πλέον για οποιαδήποτε εργασία, επαφή και δραστηριότητα.

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δημοσιεύσει δελτίο τύπου σχολιάζοντας την εν λόγω μελέτη, με την οποία δηλώνει ότι διαφωνεί με τα τελικά συμπεράσματα για τα “σαφή στοιχεία”.

Καταρχάς, ο FDA επισημαίνει ότι τα επίπεδα της έκθεσης στη μελέτη δεν είναι απλά μεγαλύτερα, αλλά “υπερβαίνουν τα τρέχοντα όρια ασφαλείας ολόκληρου του σώματος για τα κινητά τηλέφωνα”, υποστηρίζοντας ότι “αρχίζουμε και βλέπουμε επιδράσεις στο ζωικό ιστό με ακτινοβολία 50 φορές μεγαλύτερη από τα όρια αυτά ασφαλείας”. Συνεπώς, καταλήγει ότι αυτά τα ευρήματα δεν μπορούν να συνδεθούν ούτε να ισχύουν για την έκθεση των ανθρώπων στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

Στο δελτίο τύπου γίνεται επίσης αναφορά στα μη αναμενόμενα ευρήματα στη μελέτη, όπως ότι οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία έζησαν περισσότερο από τους αρουραίους που δεν εκτέθηκαν και ότι δεν αποδείχθηκε μια σαφής σχέση των επιπέδων της ακτινοβολίας και του ρυθμού ανάπτυξης των όγκων κ.ά. Αυτά οδηγούν τον FDA να υποστηρίξει ότι η μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμη στην όλη συζήτηση για το θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απόδειξη της επίδρασης των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο. Εξάλλου -τονίζεται- δεν ήταν αυτό το αντικείμενό της.

Δεν μπορούν, τέλος, να βγουν συμπεράσματα από μία και μόνη μελέτη, ισχυρίζεται ο FDA και δηλώνει ότι παρακολουθεί τις σχετικές έρευνες, αλλά προς το παρόν θεωρεί ασφαλή τη χρήση των συσκευών από τους ανθρώπους, όταν εκπέμπουν ακτινοβολία στα επιτρεπτά όρια.

Πηγή: www.farmakeutikoskosmos.gr