Γεν. Γραμματεία Δημόσιας Υγείας: Στοιχεία δράσεων 1 μήνα μετά τις πυρκαγιές

0

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, από την επόμενη ημέρα των φονικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου, μέχρι και σήμερα έχει ενεργοποιήσει μια σειρά από δράσεις με στόχο  την επιστημονικά τεκμηριωμένη και διαχειριστικά λειτουργική και  έγκυρη ενημέρωση των πολιτών και τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, στην αρχή προχώρησε στην έκδοση αναλυτικής εγκυκλίου από 26 Ιουλίου που αφορούσε σε ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, των πολιτών και των εργαζομένων στον καθαρισμό και στην  αποκατάσταση του οικοσυστήματος στις πληγείσες περιοχές, με οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Αττικής.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσιοποιήσαν αναλυτικές οδηγίες για πρόληψη και προστασία, που αφορούν τους κατοίκους των περιοχών και εστιάζουν κυρίως στις δράσεις της καθημερινότητας, αμέσως μετά τις πυρκαγιές, όπως έκθεση σε καπνό, υδροληψία και τροφές, καθώς και τη λήψη ατομικών μέσων προστασίας προκειμένου να αποφύγουν πιθανές επιπτώσεις από την έκθεση σε επικίνδυνα υπολείμματα των πυρκαγιών.

Παράλληλα στο πεδίο και με την ευθύνη συντονισμού από το ΕΚΕΠΥ, λειτουργούν με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων, κλιμάκια ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, της 1ης ΥΠΕ σε συνεργασία με την ομοσπονδία ΑΡΓΩ και τους Γιατρούς του Κόσμου, που μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει πάνω από 500 άτομα που είχαν ανάγκη ιατρικής ή ψυχολογικής βοήθειας.

Τέλος παρακολουθεί καθημερινά  τα στοιχεία των τακτικών μετρήσεων των φορέων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και ειδικών επιστημονικών εργαστηρίων, με σκοπό την άμεση ενημέρωση και διαχείριση επιπτώσεων από την αύξηση τιμών τοξικών υλικών στην περιοχή. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε απαραίτητο, αφού όλες οι τιμές παραμένουν σε κανονικά επίπεδα και οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται με τήρηση όλων των επιβαλλόμενων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλει το θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας.