Αναβαθμίζονται τα γραφεία προστασίας των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία

0

Αυτοτελή τμήματα μέσα στα νοσοκομεία θα αποτελούν, με νέο νομοσχέδιο, τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τους προϊσταμένους των γραφείων.

Στην εισήγησή του, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι στον νέο νόμο για τους Οργανισμούς των νοσοκομείων θα υπάρχει πρόβλεψη, ώστε τα γραφεία αυτά να αποτελούν αυτόνομα τμήματα και θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ένα Ενιαίο Κανονιστικό Πλαίσιο Διαχείρισης Καταγγελιών, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια και προτυποποίηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

«Οι πολίτες δεν είναι “ανοχύρωτοι” μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο»

«Θέλουμε να δώσουμε το σήμα στους πολίτες ότι δεν είναι “ανοχύρωτοι” μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, αλλά μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή και κυρίως ισότιμη  φροντίδα, χωρίς να αναζητούν πολλαπλών τύπων διαμεσολαβήσεις και συναλλαγές. Χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν “μέσον”, γνωστούς για να εξυπηρετηθούν και κυρίως χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη» τόνισε ο υπουργός.

Είπε ακόμη ότι είναι θετικό πως πλέον υπάρχει μια υπηρεσία που δεν είναι κυτίο παραπόνων. «Δεν έχουμε τη λογική να φτιάξουμε κυτία παραπόνων, που κάποιος θα πηγαίνει και θα αποθέτει μια γραπτή καταγγελία, έχοντας στο μυαλό ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανένας» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Αυτό το οποίο θέλαμε να κάνουμε είναι πραγματικά ένας θεσμός, ένας μηχανισμός, που θα μπορεί να υποδέχεται, να διευκολύνει, να διευκρινίζει, να αποσαφηνίζει και να επιλύει προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή λειτουργία και διαχείριση των νοσοκομείων».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ