Η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα μέσω προληπτικού ελέγχου, δίνει τη δυνατότητα καλύτερων θεραπευτικών επιλογών

0

Ενημερωτικό video της Dr. Γεωργίας Χαρδαβέλλα παραχωρήθηκε για τους σκοπούς του «FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα»

 

 Αισιόδοξο μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, τα σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία που είναι πλέον διαθέσιμα, αλλά και την αντιμετώπιση του ΚΠ, απευθύνει η Dr. Χαρδαβέλλα, πνευμονολόγος του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ”, μέσω video που ευγενώς παραχώρησε στο «FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα», τον πρώτο μη κερδοσκοπικό κοινωνικό φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα  που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

Το Fairlife ευχαριστεί την Dr. Χαρδαβέλλα για την παραχώρηση  του video και την εταιρεία Laskaridis Shipping Co Ltd.  για την ευγενική δωρεά στο φορέα.

Η Γεωργία Χαρδαβέλλα, MD,  MSc, PhD, είναι Πνευμονολόγος Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Γραμματέας της Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), όπως επίσης και Συντονίστρια Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύμονα Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

 

Όπως αναφέρει στο video:

  • Στη χώρα μας ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός αθροιστικά καρκίνος για άντρες και γυναίκες. Κάθε χρόνο περίπου 10.000 άνθρωποι στη χώρα μας διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα και από αυτούς μόλις τα 2/3 θα καταφέρουν να επιβιώσουν στην πενταετία, μετά τη διάγνωση της νόσου.
  • Επτά στους δέκα ασθενείς διαγιγνώσκονται πολύ αργά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεραπευτούν πλήρως από την νόσο.
  • Έχουμε στα χέρια στα μας ένα πολύτιμο εργαλείο που ονομάζεται προληπτικός έλεγχος ή screening, που μπορεί να σώσει ζωές. Η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα δίνει τη δυνατότητα καλύτερων θεραπευτικών επίλογων, όπως το χειρουργείο, με σκοπό την πλήρη ίαση. Το screening αφορά στη διενέργεια αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας σε ετήσια βάση, όπως για παράδειγμα η ετήσια μαστογραφία ή το τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες.
  • Μια μεγάλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η επιβίωση ασθενών με καρκίνο πνεύμονα αυξήθηκε κατά 20 % χάρις στο screening. Παρόμοιες μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη έδειξαν μείωση των θανάτων από καρκίνο πνεύμονα κατά 26% στους άντρες και έως 60% στις γυναίκες.
  • Η κ. Χαρδαβέλλα προτρέπει τα άτομα άνω των 50 ετών που είναι καπνιστές ή έχουν κάποιον στην οικογένεια που έχει νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα, τα άτομα με κάποιο άλλο νόσημα πνεύμονα, καθώς και τα άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον με έκθεση σε τοξικές ουσίες, όπως ο αμίαντος, να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο, ο οποίος θα τα καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα.
  • Τέλος, η κ. Χαρδαβέλλα επισημαίνει ότι η πρόληψή σώζει ζωές και σήμερα πλέον μπορούμε σαφώς να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο του πνεύμονα στην αρχή του και να τον θεραπεύσουμε.

 

Δείτε περισσότερα στο video του YouTube που ακολουθεί

 

Video Dr.Hardavella – Πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου πνεύμονα (screening)

To video είναι διαθέσιμο και στη σελίδα Facebook του FairLife.

 

FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα»

Το  ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο του πνεύμονα, ο φορέας «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Βell*, 57 ετών, πατέρα 2 ανήλικων παιδιών που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

Η αποστολή του FAIRLIFE L.C.C. είναι να υποστηρίξει τον ασθενή που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα σε όλη τη δύσκολη διαδρομή του από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας, την πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες, καθώς και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.