Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: Έλληνες ερευνητές ανέπτυξαν πειραματική θεραπεία

0

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, που έχει μέση επιβίωση δύο έως πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, είναι μια πάθηση για την οποία χρειάζεται επειγόντως η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Την ανάπτυξη μιας καινοτόμου κατηγορίας φαρμάκων, συγκεκριμένα των αναστολέων του ενζύμου αυτοταξίνη, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (IPF), ανακοίνωσε ομάδα Ελλήνων ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Κόκοτο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ερευνητές του ΕΚΠΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιατρικής χημείας «Journal of Medicinal Chemistry», παρουσίασαν έναν αναστολέα, που έδωσε πολύ εθναρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα με πνευμονική ίνωση, αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή και επαναφέροντας σε φυσιολογικά επίπεδα διάφορους δείκτες, όπως τη συγκέντρωση του κολλαγόνου στον πνεύμονα.

Πώς λειτουργεί

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, που έχει μέση επιβίωση δύο έως πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, είναι μια πάθηση για την οποία χρειάζεται επειγόντως η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση. Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ προχώρησε στο σχεδιασμό και στη σύνθεση καινοτόμων μικρών οργανικών μορίων, τα οποία στοχεύουν στην αναστολή ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην παραγωγή ενός βιοδραστικού λιπιδίου.

Τα ένζυμα που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων και οι υποδοχείς που αλληλεπιδρούν με τα βιοδραστικά λιπίδια, αποτελούν ένα τομέα που έχει ελάχιστα διερευνηθεί μέχρι σήμερα για την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων. Τα λιπίδια αυτά αποτελούν ελκυστικούς στόχους για το σχεδιασμό και τη σύνθεση καινοτόμων μικρών μορίων που εμφανίζουν νέους μηχανισμούς φαρμακολογικής δράσης.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ