Ημέρες Υγείας 2018: Το ραντεβού σας με τους ειδικούς της Υγείας

0

Ημέρες Υγείας 2018: Αθήνα, 11 – 13 Μαΐου 2018: Είσοδος ελεύθερη – Εσείς ρωτάτε… οι ειδικοί απαντούν!

Ένα νέο συνέδριο – πολυθεματική εκδήλωση στον χώρο της υγείας, το οποίο στοχεύει στη σωστή και άμεση ενημέρωση του κοινού από τους ειδικούς της υγείας, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή, την επιστημονική αρτιότητα και εγκυρότητα περισσοτέρων από 40 ειδικών επιστημονικών ιατρικών εταιρειών πολλών ειδικοτήτων και φορέων του χώρου της υγείας και με τη συμμετοχή πολλών Συλλόγων Ασθενών.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Δήμου Αθηναίων, Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, περισσοτέρων από 40 Επιστημονικών και Ιατρικών Εταιρειών, και με τη συμμετοχή πολλών έγκριτων Συλλόγων Ασθενών.

Οι «Ημέρες Υγείας 2018», θα πραγματοποιηθούν στον επιβλητικό και ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2018 και κάνουν πράξη την ιδέα της δημιουργίας μιας εκδήλωσης – η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υγεία στο σύνολο της και ανοικτή για το ευρύ κοινό, για να του δώσει την ευκαιρία να επικοινωνήσει ανοιχτά με τους ιατρούς και ειδικούς επαγγελματίες υγείας, να θέσει ερωτήσεις σε θέματα υγείας που τον απασχολούν και να λάβει απαντήσεις, με τρόπο κατανοητό και τεκμηριωμένο επιστημονικά αλλά και με γνώμονα την ανάγκη των επαγγελματιών της υγείας να ενημερωθούν από το ίδιο το κοινό για τα θέματα υγείας που κυρίως το απασχολούν, ώστε να βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και οι εμπορικές εταιρείες, τα προϊόντα τους.

Το τριήμερο συνέδριο – πολυθεματική εκδήλωση που φιλοδοξεί να επαναλαμβάνεται κάθε έτος, έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ανάγκη του να ενημερωθεί για όλα τα θέματα υγείας που απασχολούν τον καθένα από εμάς, στο πλαίσιο μιας ολιστικής και «ενιαίας υγείας».

Καταξιωμένοι επιστήμονες θα προσφέρουν συμβουλές πολύ υψηλού επιπέδου στους συμμετέχοντες με απολύτως κατανοητό τρόπο και θα ενημερώνουν για τις δυνατότητες και τα δεδομένα της υγείας σήμερα, έτσι που οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν αξιόπιστες γνώσεις και δεξιότητες, για την διαφύλαξη τόσο της δικής τους υγείας όσο και της οικογένειάς τους, για όλα τα επίκαιρα θέματα της ιατρικής και της υγείας, της τεχνολογίας, του εθελοντισμού, αλλά και να ρωτήσουν τους ειδικούς για όλα τα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν.

Τρόπος διεξαγωγής του συνεδρίου – πολυθεματικής εκδήλωσης

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου σε παράλληλες δράσεις – ομιλίες – στρογγυλές τράπεζες αλλά και διαφωτιστικά workshops (πρακτικές ασκήσεις), με τη συμμετοχή γιατρών και κοινού.

Εσείς ρωτάτε… οι ειδικοί απαντούν!

Σε κάθε προγραμματισμένη ομιλία, ο γιατρός ή η ομάδα γιατρών και επιστημόνων υγείας μετά την αρχική παρουσίαση του θέματος προς συζήτηση, θα δίνει/ουν τον λόγο στο κοινό, το οποίο με τη σειρά του θα θέτει ερωτήσεις, οι οποίες θα απαντώνται από τον αρμόδιο γιατρό. Το κοινό θα έχει στη διάθεσή του όλο τον απαραίτητο χρόνο για να λάβει τις σχετικές απαντήσεις.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής συνεισφοράς του συνεδρίου θα διενεργηθεί και εθελοντική αιμοδοσία, το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, από κινητή μονάδα της αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών « Γ. Γεννηματάς».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί επίσης η δυνατότητα στους επισκέπτες, να επωφεληθούν από τις προσφορές με δωρεάν κουπόνια για πακέτα εξετάσεων, μαστογραφία, ΠΑΠ τεστ, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, κτλ προσφορά από εργαστήρια μη κερδοσκοπικών φορέων και από διαγνωστικά κέντρα και σε χρόνο που θα επιλέξουν οι επισκέπτες μας.

Παράλληλα θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις και βραβεύσεις των αξιόλογων κοινωνικών παρεμβάσεων Εταιρειών και Συλλόγων αλλά και των καινοτόμων Ερευνητικών Μελετών και προϊόντων τεχνολογίας.

Η είσοδος και η παρακολούθηση της εκδήλωσης, είναι ελεύθερη και θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης στις ειδικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, αλλά και σε όσους το ζητήσουν.

Θεματικές ενότητες

Οι ενότητες που θα απασχολήσουν το πρόγραμμα του 3ημερου Συνεδρίου αφορούν τον άνδρα, τη γυναίκα, την τρίτη ηλικία και τα παιδιά, σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων αναφορικά με την υγεία.

Eκτός των δεκάδων ειδικών και γενικών καθημερινών θεμάτων υγείας που θα αναπτυχθούν, ενδεικτικά αναφέρονται και τα:

Εργαστηριακός Αυτοέλεγχος στο σπίτι, η μαστογραφία -οι μύθοι και η πραγματικότητα-, το τεστ-ΠΑΠ και η σημασία του στην πρόληψη, το τόσο ενοχοποιημένο άγχος και η σχέση του με την κατάθλιψη και τα καρδιολογικά νοσήματα, οι καινοτόμες θεραπείες στον καρκίνο, τα νευρολογικά και ρευματικά νοσήματα (ανοσοθεραπεία -εμβόλια ), τα εμβόλια και ποια πρέπει να κάνει και πότε ο καθένας μας, ανάλογα με την ηλικία του, πότε απαιτείται προληπτικός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, ποιες εξετάσεις- ανάλογα με την ηλικία και το φύλο θα πρέπει να περιλαμβάνει το τσεκάπ, τι είναι η άπνοια ύπνου, ποια είναι η θεραπεία του χρόνιου επίμονου πόνου και τι είναι η παρηγορική φροντίδα και που προσφέρεται, ποια πρέπει να είναι η φροντίδα μας και προληπτικά μέτρα πριν από τα εξωτικά -και όχι μόνο- ταξίδια μας.

Επίσης θα αναπτυχθούν και ειδικά θέματα της επικαιρότητας -για τα οποία θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις με ξεκάθαρη, εκλαϊκευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη- από τους πλέον ειδικούς –όπως:

Για τα λιπίδια και τη χοληστερόλη, την αθηροσκλήρωση και την αγγειακή νόσο, την καρδιά και τη γυναίκα, την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης (πάντα χωρίς αντιβιοτικά…), την πλαστική επανορθωτική και αισθητική χειρουργική, την ιατρική της παχυσαρκίας και της αντιγήρανσης, την αποκωδικοποίηση της απώλειας του βάρους, τα  fractional laser και τις μεθόδους για καθολική ανάπλαση του δέρματος.

Από την υγεία και την ομορφιά… στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος και τις βλαπτικές δράσεις του ήλιου, το λεμφοίδημα, τις δερματολογικές νόσους με αισθητικά προβλήματα και την προσβολή και άλλων οργάνων, την ψωρίαση, τα θέματα Αθλητιατρικής και τον Αθλητιατριτρικό έλεγχο, τη συνταγογράφηση της άσκησης, την άσκηση ως πρόληψη των μυοσκελετικών κακώσεων, οι Ζωοανθωπονόσοι, την ασφάλεια των ζωικών τροφίμων, το Alzheimer και τις σχετικές συγγενείς διαταραχές, τις παραδοσιακές και εναλλακτικές θεραπείες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τη βοτανοθεραπεία, την υγιεινή και ασφάλεια στο οικιακό περιβάλλον, τα κατοικίδια στη ζωή μας , τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων και μυελού, τις βιωματικές παρουσιάσεις (πως είναι η ζωή ενός ασθενή με κυστική ίνωση).

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα επισκεφθείτε το www.imeresygeias.gr

Επειδή η γνώση σώζει ζωές και η ατομική φροντίδα από εμάς είναι σημαντική, θα γίνουν στοχευμένες και πρακτικές εκδηλώσεις, για την ενημέρωσή μας για την πρόληψη των νόσων -από ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες- για όλες τις ηλικίες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, το σακχαρώδη διαβήτη, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την άνοια, τα ρευματικά νοσήματα, τις καρδιολογικές παθήσεις, τα διάφορα νεοπλάσματα, κτλ, αναδεικνύοντας αφενός τη σημασία υιοθέτησης ενός υγιούς τρόπου ζωής και αφετέρου τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»

Ειδική μέριμνα θα δοθεί για τα παιδιά -με στοχευμένες εκδηλώσεις αγωγής υγείας- από ειδικούς ιατρούς, για τη στοματική υγιεινή και τη σωστή διατροφή.

Αλλά και ένα πολύ σημαντικό, θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο -από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με την τεράστια κοινωνική συμβολή, επιστημονική γνώση και εμπειρία της για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), που αποτελεί την αναγκαία γνώση και δεξιότητα, για τον καθέναν μας , για τη «βασική υποστήριξη της ζωής», στην έκτακτη ανάγκη για τον συνάνθρωπό μας.

Βεβαίως τα θέματα αγωγής υγείας και πρόληψης -για τους ενήλικες -και για τα δυο φύλα-θα περιλαμβάνουν έγκυρη -εκλαϊκευμένη ενημέρωση και συμπόσια -από ειδικά κέντρα, κλινικές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ιατρών και ειδικών του χώρου της υγείας.

Ενδεικτικά, μέσα από το μεγάλο κατάλογο των θεμάτων του συνεδρίου, θα αναπτυχθούν -στοχευμένα και εκλαϊκευμένα- θέματά όπως, για τα αντιβιοτικά και την ωφέλεια για τον ασθενή, αλλά και τους κινδύνους που έχουν για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον (…τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες…), τη σημασία του εμβολιασμών και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, την έγκαιρη διάγνωση του «καρκίνου», το συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο και τους μύθους και τις τεκμηριωμένες αλήθειες γύρω από αυτό.

Μια πρoσφορά του συνεδρίου προς τη σπουδάζουσα νεολαία μας θα είναι οι δωρεάν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις των «Ημερών Υγείας» για σπουδαστές του χώρου της υγείας και του χώρου των επαγγελμάτων με υγειονομικό ενδιαφέρον, με την πιστοποίηση των ειδικών επιστημονικών εταιρειών και από ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες, σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, διαχείρισης αποβλήτων, βιοασφάλειας, νέας -καινοτόμου- φαρμακευτικής τεχνολογίας και νανοτεχνολογίας, εφαρμογής υγειονομικού κανονισμού για χώρους παροχής υπηρεσιών στο κοινό (εστίαση, αισθητική, κτλ.).

Πληροφορίες Διοργάνωσης

Το Επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου σχεδίασε και επιμελήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ).

Πληροφορίες Διεξαγωγής Συνεδρίου
11 – 13 Μαΐου 2018 – Ζάππειο Μέγαρο – Αθήνα
www.imeresygeias.gr
info@imeresygeias.gr
Τηλ.: +30 2130 360 958