ΙΣΑ: Nα χυθεί άπλετο φώς στο σκάνδαλο της Novartis

0

Ο ΙΣΑ με ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι είναι υποχρέωση και  ευθύνη της  πολιτείας, να δημιουργήσει τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδεςπροκειμένου να αποτρέπονται παράνομες  και επιζήμιες πρακτικές, όπως αυτές  που οδήγησαν στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis.

Ωστόσο οι υπερβολικές απόψεις που έχουν εκφραστεί με αφορμή αυτή την υπόθεση , εναντίον όλων των μελών του ιατρικού σώματος, αποτελούν πλήγμα, για τη δημόσια υγεία καθώς διαρρηγνύουν τη σχέση εμπιστοσύνης του γιατρού με τον ασθενή που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Επιπρόσθετα γίνεται άκριτη δυσφήμιση  της διαδικασίας  της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που αποτελεί καθήκον του γιατρού και προϋπόθεση ορθής άσκησης του επιστημονικού του έργου.

Η πολιτεία οφείλει να παρέχει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσα από τον έλεγχο των διαδικασιών που ορίζει ο νόμος και να διασφαλίζει ορθές πρακτικές και διαφάνεια.

Ο ΙΣΑ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, για την αντιμετώπιση της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, όπως είναι η θέσπιση των  θεραπευτικών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών  κλπ., τα οποία η πολιτεία έχει επιδείξει πρωτοφανή αδυναμία και αδιαφορία να υλοποιήσει  τα τελευταία χρόνια.

“Θα πρέπει να σταματήσει η δυσφήμηση όλου του ιατρικού σώματος, να εντοπιστούν όσοι εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές και να τιμωρηθούν με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.” καταλήγει η ανακοίνωση.