ΙΣΑ : Να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλων των ογκολογικών ασθενών, σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας

0

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ζητά από το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση όλων των ογκολογικών ασθενών, σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

 

Η αναμονή για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της νόσου ,στις δημόσιες δομές υγείας καθώς και οι λίστες αναμονής, για την έναρξη της θεραπείας, μειώνουν δραματικά της πιθανότητες ίασης, για πολλούς ασθενείς.

Επιπρόσθετα, η υποστήριξη των ασθενών του τελικού σταδίου, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της πολιτείας, η οποία ωστόσο αδυνατεί να διασφαλίσει όπως οφείλει, αξιοπρεπή περίθαλψη, στην ευαίσθητη αυτή ομάδα των ασθενών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει ότι όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες καθώς και σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας . Η πάταξη της γραφειοκρατίας, η διευκόλυνση των διαδικασιών, για τη χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων, η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους ,η δημιουργία δομών, για τους ασθενείς τελικού σταδίου είναι χρόνια αιτήματα, στα οποία δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να υστερούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας