Ισχαιμία & φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων – Συχνές αρτηριακές και φλεβικές παθήσεις

0

Για τις αρτηριακές και φλεβικές παθήσεις, η κατάλληλη ειδικότητα για να σας εξετάσει είναι αγγειοχειρουργός.

Δύο από τις πιο συχνές παθήσεις είναι η ισχαιμία κάτω άκρων και η φλεβική ανεπάρκεια, η οποία διαβαθμίζεται σε διάφορα στάδια και μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα.

Ισχαιμία κάτω άκρων

Η ισχαιμία των κάτω άκρων είναι η μείωση της ροής του αίματος στα κάτω άκρα συνήθως από κάποια απόφραξη που έχει γίνει στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα. Είναι μία επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε γάγγραινα.

Η πάθηση χωρίζεται σε 4 στάδια. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης, επηρεάζεται και η γενικότερη υγεία του ασθενούς. Τα στάδια ξεκινάνε με συμπτώματα μετά από έντονη κόπωση και συνεχίζουν με διαλείπουσα χωλότητα στο περπάτημα και πόνο ηρεμίας, φτάνοντας στο τελευταίο στάδιο που είναι η γάγγραινα του πάσχοντος σκέλους.

Στα αίτια συγκαταλέγονται η χρόνια στένωση των αρτηριών των άκρων που μπορεί να φτάσει μέχρι την στένωση κάποιας αρτηρίας. Άλλο αίτιο μπορεί να είναι η εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας που αναπτύσσεται πάνω της ένας θρόμβος, ο οποίος προκαλεί απόφραξη. Άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει την ισχαιμία είναι ο τραυματισμός των μυών σε κάποιο ατύχημα.

Τα συμπτώματα της ισχαιμίας είναι ο προοδευτικά αυξανόμενος πόνος στο σκέλος κατά το περπάτημα, ο πόνος το βράδυ στην κατάκλιση κυρίως στα δάκτυλα, η ατροφία και η απώλεια της αισθητικότητας.

Φλεβική ανεπάρκεια

Όταν οι φλέβες στα κάτω άκρα έχουν βλάβη στις βαλβίδες τους το αποτέλεσμα είναι η άσκηση μεγάλης πίεσης του αίματος στα πόδια. Τα στάδια της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας εκδηλώνονται τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς, το οίδημα στα κάτω άκρα, φτάνοντας μέχρι το φλεβικό έλκος.

Ανάμεσα στα αίτια είναι η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή, οι ορμονικές διαταραχές, η παχυσαρκία και διάφορα συγγενή αίτια.

Στα συμπτώματα ανήκουν το οίδημα, ο πόνος, το βάρος στα κάτω άκρα, το αίσθημα καύσου, ο κνησμός, οι κράμπες, οι αιμωδίες.

 

Γεώργιος Ι. Ρόκας

Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

angio-laser-center.gr