ΙΣΝ: Επόμενος Σταθμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων: Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας

0

Μετά από σειρά επισκέψεων σε νησιά της άγονης γραμμής, με τελευταίο σταθμό τη Σχοινούσα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν προς την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στον ημιορεινό οικισμό του Σιδηρόκαστρου Μεσσηνίας.

 

Για τέσσερις ημέρες, από τις 26/01 έως τις 29/01, οι ΚΙΜ πρόσφεραν δωρεάν ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα και υποστήριξη στους κατοίκους του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης των ΚΙΜ, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, και να υποβληθούν σε μία σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως υπέρηχους, μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ, ηλεκτροκαρδιογραφήματα και μετρήσεις πυκνότητας οστών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 841 ιατρικά ραντεβού σε 263 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα πρώτων βοηθειών, καθώς και διαλέξεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή και μαθησιακές δυσκολίες, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Σε κάθε αποστολή τους σε νησιά της άγονης γραμμής και σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνοδεύονται από επιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται, μεταξύ άλλων, από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καταρτισμένο νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και φοιτητές της ιατρικής σχολής.

Από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2014, μέχρι σήμερα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 40 αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας. Στόχος του προγράμματος είναι η εκπλήρωση της βασικής ανάγκης για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες καθώς και σε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, πατήστε εδώ.