Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Αυστραλία: Η πρώτη χώρα που θα τον εξαλείψει λόγω εντατικών εμβολιασμών

0

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Η Αυστραλία βρίσκεται στον σωστό δρόμο όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας μέσω εντατικών εμβολιασμών που καθιέρωσε πριν από μερικά χρόνια. Εντός των επομένων δεκαετιών όλα δείχνουν ότι θα είναι η πρώτη χώρα του κόσμου που θα καταφέρει να τον εξαλείψει.

Αυτή είναι η εκτίμηση των επιστημόνων του Διεθνούς Οργανισμού κατά του Ιού κατά των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (International Paillomavirus Society – IPVS), που ανακοίνωσε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μετά από τέσσερεις δεκαετίες θα σταματήσει να αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι υπήρξε δραματική μείωση των ποσοστών του ανθρώπινου ιού ανθρώπινου θηλώματος (HPV) -που προκαλεί περίπου το 99,9% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας- λόγω της αποτελεσματικότητας του εμβολίου HPV.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Infectious Diseases, το ποσοστό των γυναικών, ηλικίας 18 έως 24 ετών, που νόσησαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας λόγω μόλυνσής τους από τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων τα τελευταία 10 χρόνια στην Αυστραλία, μειώθηκαν από 22,7% που ήταν πριν από μία δεκαετία σε μόλις 1,1%.

Πριν από το πρόγραμμα εμβολιασμού, σχεδόν όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα έρχονταν σε επαφή με τον ιό.

Λόγω της επιτυχίας του εμβολίου, ο Διεθνής Οργανισμός IPVS για πρώτη φορά σε δήλωσή τoυ, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ανέφερε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα χωρών όπως είναι η Αυστραλία, σύντομα να εξαλειφθεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ο IPVS αποτελείται από τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίου βεληνεκούς για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του ιού των ανθωπίνων θηλωμάτων (HPV), μεταξύ των οποίων είναι και η καθηγήτρια Suzanne Garland, από το Νοσοκομείο Royal Women’s Hospital.

Η καθηγητής Garland τόνισε εντούτοις ότι η εξάλειψη της νόσου εξαρτάται από την συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού καλώντας τους γονείς να φροντίσουν ότι τα παιδιά τους εμβολιάζονται.

Επί του παρόντος, η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού HPV ανέρχεται περίπου στο 77% των μαθητών γυμνασίου.

H καθηγήτρια Garland ανέφερε ότι το υπόλοιπο 20% του νεανικού πληθυσμού της χώρας κινδυνεύει άμεσα από την νόσο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και μία σειρά άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων που συνδέονται με τον HPV.

«Κάποιοι γονείς ανησυχούν για το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και τους διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για ένα πολύ ασφαλές εμβόλιο και ξέρετε ότι πρέπει να σταθμίσετε τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις κατά της ανάπτυξης καρκίνου» αν αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τα παιδιά τους αν αυτά δεν εμβολιαστούν» κατέληξε η καθηγήτρια Garland.

Από το neoskosmos.com