Καβγάς Πολάκη με τον γραμματέα ΕΙΝΑΠ για τα αναδρομικά 140 εκατ. ευρώ του Υπ. Υγείας στους ιατρούς

0

Το ποσό των 220 εκατ. Ευρώ (μεικτά), δηλαδή 140 εκατ. ευρώ καθαρά, θα λάβουν ως αναδρομικά οι νοσοκομειακοί γιατροί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, για το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2016.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, στη διάρκεια συνάντησης τους, το καθαρό ποσό επιμερίζεται σε 115 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στους εν ενεργεία γιατρους του ΕΣΥ και σε 25 εκατ. ευρω που θα δοθούν  στους συνταξιούχους.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας επισήμανε οτι το υπουργείο δεν έχει ακόμη την πλήρη εικόνα, δηλαδή δεν έχει στοιχεία για τον αριθμό των γιατρών στους οποίους τα αναδρομικά θα επιστραφούν ούτε για την βαθμίδα τους που αλλάζει και το ποσό της επιστροφής. Διευκρίνισε μόνο ότι στους εν ενεργεία γιατρούς του ΕΣΥ περιλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί για όσο διάστημα υπηρετούσαν από τον Νοέμβριο του 2014 έως 31-12-2016.

Το χαμηλό ποσό των περίφημων αναδρομικών των γιατρων του ΕΣΥ -υπενθυμίζεται πως συνολικά έχουν δοθεί υποσχέσεις σε πεντε κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων του δημοσίου ότι θα λάβουν ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ- πυροδότησε ένταση μεταξύ του εκπροσώπου της ΔΗΠΑΚ, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας,  Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΗΠΑΚ, Ηλία Σιώρα, η τοποθέτηση του ότι «εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πήρατε από κάθε γιατρό από 50-100.000 ευρώ μεικτά τα τελευταία 6 χρόνια, και τώρα πάτε να μας βουλώσετε με μία εφάπαξ δόση! Ούτε ο τωρινός μισθός αναπροσαρμόζεται, ούτε οι εφημερίες αναπροσαρμόζονται, ούτε τα δώρα δίνονται την ώρα που μειώνεται η φορολογία των μεγαλοεπιχειρηματιών από το 29% στο 25 %» προκάλεσε την ειρωνική απαντηση του κ. Πολάκη «αν δεν τα θέλετε να μην τα πάρετε!».

«Ενημερώνουμε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Θα επιβάλλουμε το δίκιο μας με τους αγώνες μας» λεει στο protothema.gr, ο καρδιολόγος, και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, γραμματέας στην ΕΙΝΑΠ, κ. Σιώρας.

Απολύσεις επικουρικών γιατρών

Στη συζητηση τέθηκε και το κρίσιμο θέμα των επικουρικών (συμβασιούχων) γιατρών καθώς αποτελούν στυλοβάτες του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ. Συμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Υγείας, θα απολυθούν 1.100 γιατροί μέσα στους επόμενους δύο μήνες – έως 31/12 απολύονται 500 επικουρικοί γιατροί και άλλοι 600 στο τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, οι οποίοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

«Την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενά, αντί να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί που τους κρατάνε όμηρους χρόνια ολόκληρα η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαπατούν εξαγγέλλοντας λιγοστές προσλήψεις οι οποίες και αυτές είναι άγνωστο πότε θα γίνουν. Όπως έγινε με τις 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ οι οποίες εκκρεμούν από τον Απρίλιο που έγινε η προκήρυξη και με τις 760 προκηρύξεις (από τις 2760 που είχαν εξαγγελθεί για το 2017 και το 2018) που δεν έγιναν ποτέ» αναφέρει ο κ. Σιώρας.

Για τις απλήρωτες εφημερίες επικουρικών γιατρών ο υπουργός Υγείας είπε ότι «συζητάνε με το Ελεγκτικό Συνέδριο για να πεισθούν οι πάρεδροι να υπογράψουν».
«Άραγε για ποια κανονικότητα στις πληρωμές των εφημεριών πανηγυρίζει το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση;» διερωτώνται οι εκπρόσωποι των γιατρών.

Τέλος, με αφορμή τις εξαγγελίες για αύξηση των πιστώσεων για την υγεία κατά το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ, και τις περικοπές που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι για το 2018 δόθηκε πανελλαδική πίστωση 30 εκατ. ευρώ για γενικές δαπάνες και 60 εκατ. ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομείων και πρόσθεσε ότι «γίνονται διαπραγματεύσεις με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να αυξήσει κατά 30 εκατ. ευρώ το ποσό για τις γενικές δαπάνες».

 Πηγή: http://www.matrix24.gr/2018/11/kavgas-polaki-me-ton-grammatea-inap-gia-ta-anadromika-140-ekat-evro-tou-ip-igias-stous-giatrous/