Κήλη: Ποια είναι τα συμπτώματα και γιατί χρειάζεται άμεσα χειρουργείο;

0

Οι κήλες είναι ένα συχνό πρόβλημα, που απασχολεί αρκετό κόσμο και η λύση δίνεται στο χειρουργείο

Τι είναι η κήλη;

Ως κήλη ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ένα όργανο ή ένα μέρος του εξέχει προς τα έξω από το τοίχωμα της κοιλιάς του ασθενή και δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα.

Πιο επιρρεπείς είναι οι άντρες, καθώς σύμφωνα με τις στατιστικές, εκτιμάται πως 1 στους 4 θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του κήλη, ενώ μόλις 1 στις 50 γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη με αυτό το πρόβλημα.

Ποια είναι τα είδη κήλης;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κήλης ανάλογα στο σημείο που γίνεται η προβολή του οργάνου και ο κάθε τύπος έχει διαφορετικά συμπτώματα. Συχνά συμπτώματα των κηλών είναι η ενόχληση, ο πόνος, ο εμετός και η ναυτία.

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη εντοπίζεται στους βουβώνες, δηλαδή το πλάγιο κάτω μέρος της κοιλιάς, ακριβώς στο σημείο που ενώνεται με τα πόδια. Είναι από τις πιο συχνές καταστάσεις κήλης καθώς αποτελεί το 70% των περιπτώσεων και είναι εύκολα εντοπίσιμη από τον ασθενή καθώς προκαλεί πρήξιμο, ενώ συνοδεύεται από πόνο όταν ξαπλώνει.

Μηροκήλη

Η μηροκήλη είναι από τις πιο σπάνιες κήλες, καθώς αποτελεί μόλις το 2% των περιπτώσεων. Παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες και εμφανίζεται ψηλά στη μέση του κάθε μηρού.

Είναι αρκετά επικίνδυνη γιατί εμφανίζεται αρχικά σαν μικρή διόγκωση ψηλά στον μηρό και προκαλεί ελάχιστο πόνο. Στην περίπτωση που αφεθεί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ έντονους πόνους, πρήξιμο, εμετούς και ναυτία.

Ομφαλοκήλη

Εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλικού δακτύλου. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για διόγκωση που οφείλεται σε ενδοπεριτοναϊκό λίπος ή μέρος του εντέρου. Δεν προκαλεί πόνο, σαν άλλες κήλες, όμως πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα, καθώς εάν διογκωθεί είναι δύσκολο να διορθωθεί.

Επιγαστρική κήλη

Πρόκειται για μία κήλη που εμφανίζεται ψηλότερα από τον ομφαλό. Δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα, ενώ διογκώνεται σταδιακά. Η επιδιόρθωση της κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή του στραγγαλισμού.

Κοιλιοκήλη

Όταν ένα όργανο μετακινηθεί εκτός της ανατομικής του θέσης, προκαλεί την κοιλιοκήλη. Θα πρέπει να διορθώνεται άμεσα για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων.

Υδροκήλη

Είναι μία κήλη που εμφανίζεται στην περιοχή των όρχεων. Οφείλεται στην αύξηση ενός υγρού που υπάρχει στο όσχεο. Η υδροκήλη, είναι μία κήλη που εμφανίζεται μόνο στον ένα όρχι, δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς και είναι μία αρκετά επώδυνη κατάσταση που απαιτεί χειρουργείο.

Κιρσοκήλη

Ένας άντρας γεννιέται με προδιάθεση για κιρσοκήλη. Αποτελεί μία μορφή φλεβικής ανεπάρκειας στην περιοχή των όρχεων. Το 95% των περιπτώσεων της συγκεκριμένης κήλης εντοπίζεται στον αριστερό όρχι, αλλά μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα και στους δύο.

Κάθε κήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά από έναν έμπειρο ιατρό, όπως ο Δημήτρης Ζησιάδης, γενικός χειρουργός με ειδίκευση στην λαπαροσκοπική χειρουργική με πολυετή εμπειρία.