Κονδυλώματα πρωκτού: 4+1 συχνές ερωτήσεις

0

Τα HPV κονδυλώματα πρωκτού είναι ένας πολύ συχνός ιός, ο οποίος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού;

Είναι μικρά ογκίδια, σαν κουνουπιδάκια που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και μπορεί να εμφανίζουν ή όχι συμπτώματα. Στην συμπτωματολογία μπορεί να εμπεριέχονται ο κνησμός (φαγούρα) πρωκτού.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι το 60% των ομοφυλόφιλων και 90% των ομοφυλόφιλων οροθετικών είναι μολυσμένοι στον πρωκτό με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.

Τι ακριβώς δείχνει η πρωκτοσκόπηση;

O HPV εκτός από κονδυλώματα προκαλεί δυσπλασίες στα γεννητικά όργανα αλλά και εμφάνιση καρκίνου στον πρωκτό. Τα κονδυλώματα πρωκτού, εκτός από το εξωτερικό μέρος, μπορούν να εμφανιστούν και μέσα στον πρωκτικό σωλήνα, μολύνοντας τα κύτταρα του δέρματος και όχι του εντέρου.

Η εξέταση της πρωκτοσκόπησης είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να διαγνώσει τις δυσπλασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Η κολονοσκόπηση είναι επίσης μία πολύ βοηθητική εξέταση.

Πως μεταδίδεται ο ιός;

O HPV μεταδίδεται στον πρωκτό με την άμεση σεξουαλική επαφή ή με ένα απλό άγγιγμα του χεριού στα γεννητικά όργανα. Γι’ αυτό και η χρήση προφυλακτικού θεωρείται άκρως απαραίτητη, ειδικά σε άτομα που αλλάζουν πολύ συχνά ερωτικούς συντρόφους ή έχουν σεξουαλικές επαφές στον πρωκτό.

Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε ένα πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να έχει προέλθει από διάφορες αιτίες. Επίσης το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση και την επανεμφάνιση κονδυλωμάτων του πρωκτού.

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα;

Τα κονδυλώματα πρωκτού συχνά προκαλούν φαγούρα στον πρωκτό. Δεν είναι σπάνιο να εκκρίνουν και υγρά και αν πάρουν έκταση είναι ψηλαφητά σαν μεγάλες ανώμαλες επιφάνειες. Οι προκαρκινωματώδεις καταστάσεις δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και δεν είναι ψηλαφητές. Αυτές διαγνώσκονται μόνο με την πρωκτοσκόπηση ή την κυτταρολογική εξέταση πρωκτού.

Πως γίνεται η αφαίρεση κονδυλωμάτων;

Συνήθως ο χειρουργός πρωκτολόγος προτείνει σαν θεραπεία τον καυτηριασμό των κονδυλωμάτων laser. Άλλες μέθοδοι είναι ο καυτηριασμός ή η κρυοπηξία.

Ανάλογα με την διάγνωση τίθεται ασφαλέστερα και η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης. Για παράδειγμα ένας ασθενής, ο οποίος έχει δυσπλασία στον πρωκτό χρειάζεται καυτηριασμό.

Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης είναι πολύ σημαντικός ο επανέλεγχος του ασθενούς μετά από ενάμιση περίπου μήνα.

Κλείστε ραντεβού για εξέταση, μην αμελείτε την υγεία σας!

Περισσότερα για τον χειρουργό πρωκτολόγο Απόστολο Σταματιάδη.