Κονδυλώματα πρωκτού & περιεδρικό συρίγγιο – Συμμπτώματα και πιθανότητες μετάδοσης

0

Τα κονδυλώματα (HPV) προκαλούνται από μόλυνση και μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο συνήθως μέσα από τη σεξουαλική επαφή. Τα κονδυλώματα HPV στον πρωκτό είναι μια πάθηση όπου μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, τόσο με τη επαφή όσο και με ένα απλό άγγιγμα στην περιοχή.

Το άτομο που στο παρελθόν είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με κάποιον σύντροφο που ήταν φορέας, έχει πολλούς συντρόφους και έρχεται συχνά σε σεξουαλικές επαφές στον πρωκτό έχει υψηλότερα ποσοστά να εμφανίσει από πρωκτικά κονδυλώματα. Η πάθηση αυτή είναι συχνή και σε γυναίκες με δυσπλασίες ή καρκίνο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

Τα συμπτώματα που μπορούν να φανερώσουν πρωκτικά κονδυλώματα και οι παράγοντες κινδύνου είναι έκδηλα. Το μειωμένο ανοσοποιητικό εξαιτίας διαφόρων θεραπειών είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Η θεραπεία με κορτιζόνη σε αυτοάνοσα ή σε φλεγμονώδεις παθήσεις επίσης είναι επικίνδυνη.

Μεγάλη επικινδυνότητα εμφανίζει και το κάπνισμα, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση κονδυλωμάτων πρωκτού εκ νέου, μετά από θεραπεία ή για την εξέλιξή τους σε καρκίνο.

Τα έκδηλα συμπτώματα είναι κάποια εξογκώματα που ψηλαφώνται με τραχιά επιφάνεια. Προκαλούν κνησμό και σπανίως εκκρίνουν υγρά. Όσον αφορά τις προκαρκινωματώδεις δυσπλασίες, αυτές ποτέ δεν είναι ψηλαφητές, αφού είναι επίπεδες. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου απαραίτητη είναι η πρωκτοσκόπηση.

Περιεδρικό συρίγγιο

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μία συχνή πάθηση του πρωκτού που εμφανίζει φλεγμονές και εμφάνιση πύου. Στο συρίγγιο πρωκτού πολλές φορές η θεραπεία μπορεί να είναι απαιτητική και πολύ συχνά υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί εκ νέου.

Τα συμπτώματα στο περιεδρικό συρίγγιο εκδηλώνονται ξαφνικά και μέσα σε λίγες ημέρες υπάρχει πόνος και πυρετός. Η εικόνα του είναι σαν ένα στόμιο από το οποίο εκρέει πύον. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο διαξιφιστικός πόνος, που είναι πιο ενοχλητικός όταν ο ασθενής είναι καθιστός. Επίσης υπάρχει ένας ερεθισμός στην γύρω περιοχή και είναι έκδηλη η δυσκοιλιότητα καθώς και ο πυρετός.

Ο κατάλληλος ιατρός που μπορεί να προσφέρει θεραπεία για τα πρωκτικά κονδυλώματα και το συρίγγιο είναι ένας εξειδικευμένος πρωκτολόγος.

 

Απόστολος Σταματιάδης

Χειρουργός – Πρωκτολόγος

proctology.gr