Το laser διαθλαστικής χειρουργικής εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση μιας σειράς διαθλαστικών ανωμαλιών, με δημοφιλέστερη όλων αυτήν της μυωπίας. Πώς πραγματοποιείται και ποιοι θεωρούνται κατάλληλοι υποψήφιοι για την πραγματοποίηση της θεραπείας;
Το laser μυωπίας εφαρμόζεται ευρέως τα τελευταία χρόνια για αντιμετώπιση διαθλαστικών ανωμαλιών στα μάτια. Εκτός από την μυωπία, με την ίδια τεχνική διορθώνονται και άλλες βλάβες οι οποίες αφορούν την όραση. Ενδεικτικά, το laser αστιγματισμού και το laser υπερμετρωπίας εφαρμόζονται σε άτομα κάθε ηλικίας, βοηθώντας τα να μην χρειάζονται πια γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Σήμερα, μπορούμε να διορθώσουμε με ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια μια εκτενή σειρά από βλάβες στα μάτια, χωρίς να προκληθεί κάποια βλάβη στους ιστούς.
Ποιοι μπορούν να το κάνουν;
Υποψήφιοι για laser μυωπίας είναι οι ενήλικες, άνω των 18 ετών, στους οποίους έχει πλέον σταθεροποιηθεί η μυωπία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να μην χρειάστηκε να αλλάξουν γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω αύξησης των βαθμών μυωπίας τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνεται η εφαρμογή του laser λίγο μετά την ηλικία των 20 και πριν την ηλικία των 30, για να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα επανεμφάνισης του προβλήματος. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να μην εμφανίζει κανένα άλλο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Ευτυχώς, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για laser μυωπίας. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 50 ετών, ορισμένα προβλήματα όπως η ψηροφθαλμία, ο καταρράκτης ή το γλαύκωμα ενδέχεται να απαιτούν επίλυση πριν από την πραγματοποίηση της επέμβασης. Όλα αυτά μπορούν να εκτιμηθούν με περισσότερη σαφήνεια στον προεγχειρητικό έλεγχο.
Είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος;
Ναι. Κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου ο ιατρός θα μετρήσει τον βαθμό διαθλαστικού σφάλματος, την διάμετρο της κόρης του ματιού, καθώς και θα πραγματοποιήσει παχυμετρία και τοπομετρία του κερατοειδούς. Ανάμεσα στις εξετάσεις που απαιτούνται για ολοκλήρωση της διάγνωσης είναι και η βυθοσκόπηση, κατά την οποία ο ειδικός αξιολογεί ενδελεχώς το οπτικό νεύρο. Στη συνέχεια, ο ειδικός ορίζει την καλύτερη δυνατή μέθοδο, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ασθενή.
Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για αντιμετώπιση της μυωπίας;
Το Excimer Laser θεωρείται σήμερα ο πλέον εξελιγμένος τρόπος αντιμετώπισης της μυωπίας, η οποία σήμερα ενδείκνυται για την πλειοψηφία των υποψηφίων. Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη μέθοδος ανεβαίνει διαρκώς σε δημοτικότητα, λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων και του προσιτού κόστους της.
Πώς πραγματοποιείται;
To Excimer Laser πραγματοποιείται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων, ώστε να μην προκαλεί απολύτως κανέναν πόνο στον ασθενή. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 5 λεπτά σε κάθε μάτι, ενώ και τα 2 μάτια χειρουργούνται την ίδια ημέρα με απόλυτη ασφάλεια. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, ο ασθενής καλείται να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα κολλύρια ώστε η μετεγχειρητική του πορεία να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Η φαρμακευτική αγωγή που θα λάβει διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κάποια μόλυνση ή ερεθισμός, ενώ τα τεχνητά δάκρυα διασφαλίζουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της όρασης.
Χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας;
Συνήθως όχι. Ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό των ασθενών (περίπου 2-3%) μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική εφαρμογή, αλλά αυτό αφορά εξαιρετικά περίπλοκες περιπτώσεις. Ο χρόνος της επαναληπτικής επέμβασης, εφόσον αυτή χρειαστεί, είναι 2 με 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης. Σε καμία περίπτωση η επαναληπτική επέμβαση δεν σημαίνει ότι η πρώτη ήταν ανεπιτυχής. Μπορεί απλώς να βοηθήσει στην τελειοποίηση της όρασής σας.