Πονοκέφαλος: Ποιες παθήσεις μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτόν;

0

Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται σε άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ποιες παθήσεις μπορούν να κρύβονται πίσω από έναν πονοκέφαλο; Ποια τα συμπτώματα τους και με ποιους τρόπους αντιμετωπίζονται;

 

Δεκάδες παθήσεις, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, μπορεί να επιφέρουν πονοκέφαλο, ή αλλιώς κεφαλαλγία. Η ένταση και η διάρκεια του άλγους ποικίλει ανάλογα με το αίτιο πρόκλησής του, τον οργανισμό του ασθενούς, καθώς και πολυάριθμους εξωγενείς παράγοντες. Ας εξερευνήσουμε μερικές από τις πλέον συνηθισμένες παθήσεις που προκαλούν, τον γνωστό σε όλους μας, πονοκέφαλο.

 

Ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα, διαχωρίζεται σε χρόνια και οξεία, ενώ προκαλεί μια μεγάλη σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα τα οποία δυσχεραίνουν τη ζωή του ασθενή. Ο πονοκέφαλος, σε συνδυασμό με πόνο στην ευρύτερη περιοχή του προσώπου και ευαισθησία στα μάγουλα, στο μέτωπο και στην περιοχή των ματιών, αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της πάθησης. Η διάγνωση από ΩΡΛ και η δημιουργία του κατάλληλου πλάνου θεραπείας για ανακούφιση των συμπτωμάτων, θα βοηθήσει σημαντικά τον ασθενή να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση, θεωρείται μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης πονοκεφάλου. Ένα άτομο το οποίο δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα νερού στη διάρκεια της ημέρας, τόσο σε πόσιμη μορφή όσο και μέσω της τροφής του, συχνά θα αποκτήσει ενοχλητικά και δυνητικά επικίνδυνα συμπτώματα. Πονοκέφαλος, ξηροστομία, γενικευμένη αδυναμία και σκουρόχρωμα ή δύσοσμα ούρα αποτελούν τρόπους με τους οποίους το σώμα μας μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε άμεση ενυδάτωση.

 

Λαρυγγίτιδα

Πόνος στην περιοχή του λαιμού, βραχνάδα στη φωνή και δυσκολία στην κατάποση. Η λαρυγγίτιδα, συχνά εμφανίζεται από την έντονη καταπόνηση των φωνητικών χορδών και έχει εξαιρετικά επώδυνα συμπτώματα για τον ασθενή. Σε αρκετές περιπτώσεις, η λαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς πονοκεφάλους, κυρίως λόγω της καταπόνησης που υφίσταται ο οργανισμός.

 

Ωτίτιδα

Τα συμπτώματα της ωτίτιδας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και την αιτία πρόκλησης της πάθησης. Πόνος στο αυτί, υψηλός πυρετός, προβλήματα ισορροπίας και έντονος πονοκέφαλος αποτελούν μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματά της. Η ωτίτιδα μπορεί να θεραπευτεί, μετά από κλινική εξέταση, με φαρμακευτική αγωγή ή με επεμβατικές μεθόδους. Ένας έμπειρος ΩΡΛ είναι αυτός ο οποίος θα υποδείξει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας, ανάλογα με την περίπτωσή σας. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής εμφανίζει συχνά επεισόδια ωτίτιδας, χρειάζεται παρακολούθηση για να διερευνηθούν τα αίτια και να αποτραπούν πιθανές επιπλοκές.

 

Αμυγδαλίτιδα

Στην αμυγδαλίτιδα, σημειώνεται διόγκωση των αμυγδαλών και ερυθρότητα. Συχνά οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, η οποία προκαλεί σημαντική δυσκολία στην κατάποση, έντονο πόνο στην περιοχή του λαιμού, υψηλό πυρετό και κεφαλαλγία. Συχνά ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί έως ότου υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός. Σε περιπτώσεις που ένας ασθενής ταλαιπωρείται συχνά από επεισόδια αμυγδαλίτιδας, μπορεί να προταθεί αμυγδαλεκτομή, αν και αυτή συχνότερα πραγματοποιείται σε παιδιά και εφήβους. Η επέμβαση προτείνεται σε άτομα με περισσότερα από 7 επεισόδια τον χρόνο, καθώς και σε άτομα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητική αγωγή.

 

Κρυολόγημα

Ένα κοινό κρυολόγημα συχνά δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από βήχα, καταρροή, πυρετό και έντονο πονοκέφαλο. Είναι σημαντικό ο ασθενής να λάβει την απαραίτητη ξεκούραση για να απαλλαχθεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα και να επανέλθει υγιής στην καθημερινότητά του. Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιδεινωθούν σημαντικά και δεν δείξουν υποχώρηση μετά από ένα σεβαστό χρονικό διάστημα,  ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευθεί τον ιατρό του για να ελεγχθούν τυχόν επιπλοκές.