Λεύκανση: Το χρώμα των δοντιών «μετράει»

0

Είναι, πλέον, ευρέως γνωστό ότι το χαμόγελο έχει δύναμη και μπορεί να επηρεάσει τόσο τα συναισθήματα των ανθρώπων όσο και τις συναναστροφές τους σε επαγγελματικό, κοινωνικό και… προσωπικό επίπεδο.  Όταν ο άνθρωπος χαμογελά γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στον συνομιλητή του, κερδίζει στην επικοινωνία, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και γίνεται πιο ελκυστικός στο άλλο φύλο.

Μάλιστα, μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής έδειξε ότι για το 96% των ερωτηθέντων ένα λευκό χαμόγελο έκανε τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς.

«Η λεύκανση εφαρμόζεται όταν το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ, γκρι, έχει χάσει δηλαδή τη λευκότητά του, εξαιτίας της εναπόθεσης χρωστικών ουσιών στα δόντια αλλά και σε δόντια που έχουν απονευρωθεί και σταδιακά έχουν σκουρύνει. Η τεχνική εφαρμόζεται με 99% επιτυχία και είναι εφικτό να αλλάξει το χρώμα των δοντιών αρκετούς τόνους», αναφέρει κα Κωστομοίρη Δέσποινα, χειρουργός οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική  Οδοντιατρική, επιστημονική σύμβουλος Athens Life Smile.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Εντούτοις, ενδέχεται σε ορισμένα άτομα να δημιουργήσει ευαισθησία στα δόντια τους όταν αυτά έχουν υποστεί κατάγματα ή έχουν εκτεθειμένες ρίζες. Σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λεύκανση.

Η διάρκεια του αποτελέσματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τις επίκτητες διατροφικές συνήθειές του (τσάι, κόκκινο κρασί, καφές, συνεχής λήψη σιδήρου, κάπνισμα, αναψυκτικά τύπου κόλα).

Σήμερα, με τις νέες τεχνικές, η λεύκανση μπορεί να γίνει σε ένα ραντεβού αποδίδοντας το μέγιστο της λευκότητας και σε κόστος επιτρεπτό για όλους. Την ίδια στιγμή, με τα νέα υλικά, τα οποία είναι πιο οικονομικά χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους, το κόστος της μπορεί να είναι σημαντικά μειωμένο, φτάνοντας το κόστος 2-3 σφραγισμάτων.

«Η λεύκανση είναι μια ασφαλής για τα δόντια μέθοδος, που εφαρμόζεται πάντα υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο που θα επαναληφθεί», επισημαίνει η κα Κωστομοίρη και συνεχίζει: «Εάν κάποιος θέλει μόνιμα λευκό χαμόγελο μπορεί, επίσης, να αναζητήσει οριστικές αισθητικές λύσεις από ειδικούς οδοντιάτρους όπως είναι: 1. οι όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού (lifting δοντιών) και 2. οι όψεις πορσελάνης σε περισσότερα ραντεβού».

Στην πρώτη περίπτωση, με εξελιγμένα οδοντιατρικά υλικά, τις ρητίνες (χρησιμοποιούνται και για τα λευκά σφραγίσματα), κάθε δόντι «δουλεύεται» σαν γλυπτό και έτσι διορθώνεται όχι μόνο το χρώμα αλλά και το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού με ελάχιστο έως καθόλου τρόχισμα.

Κατά την εφαρμογή της δεύτερης μεθόδου,  όψεις  πορσελάνης συγκολλούνται μόνιμα στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και αλλάζουν το σχήμα και το χρώμα αναβαθμίζοντας το χαμόγελο. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης απαιτεί περισσότερα από ένα ραντεβού και απαιτείται οπωσδήποτε τρόχισμα του δοντιού και παρέμβαση του οδοντοτεχνίτη.

Το κόστος των όψεων ρητίνης είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης  (γιατί δεν υπάρχει το κόστος του οδοντοτεχνίτη), με το ίδιο άριστο μόνιμο αποτέλεσμα χάρη στη δεξιοτεχνία του οδοντιάτρου αλλά και στην εξέλιξη των ρητινών.