Με χρέη πάνω από 700 εκατ. κλείνουν τη χρονιά ΕΟΠΥΥ- ΕΣΥ

0

Ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον κλάδο της Υγείας, με τα χρέη μάλιστα των νοσοκομείων να αυξάνονται ανησυχητικά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Κυβέρνησης για το δεκάμηνο, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ είναι σαφώς μειωμένα και ανέρχονται πλέον σε 250 εκατ. ευρώ από 532 εκατ. που ήταν στις αρχές του 2018, εντούτοις του ΕΣΥ φτάνουν τα 476 εκατ., από 409 εκατ. στο εννεάμηνο και 349 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Τα τελευταία ανεβαίνουν σταθερά από τον Ιούνιο (όπου είχαν μειωθεί στα 359 εκατ. ευρώ από τα 496 εκατ. που ήταν τον Μάιο και 574 εκατ. που ήταν τον Απρίλιο).

Οι οικονομικές δυνατότητες των νοσοκομείων γίνονται όμως ακόμη πιο πιεσμένες τη νέα χρονιά και η αγορά των προμηθευτών, αλλά και των φαρμακευτικών εταιρειών φοβάται πως τα φέσια του ΕΣΥ θα τραβήξουν την ανηφόρα. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ για το 2019  θα είναι κατά 65 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών κατά 242 εκατ. Ειδικότερα προβλέπεται να διατεθούν 1,154 εκατ. ευρώ από 1,219 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση στο ταμείο των δημόσιων νοσοκομείων, αφού και φέτος είχε προγραμματιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να λάβουν 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017, ενώ δεν προβλέπονται κονδύλια για νέες προσλήψεις.

Σύμφωνα δε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, εμμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, και αναλώσιμα, υπάρχει ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων, κυρίως για τις ακτινοθεραπείες, και μεγάλα κενά σε προσωπικό. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στον αντίποδα παραμένει στο ποσό των 100 εκατ. και ο προϋπολογισμός δαπανών του Οργανισμού ανέρχεται τη χρονιά που έρχεται σε 6,18 δισ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την άλλη πλευρά αναφέρει πως το 2019 υπάρχει ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 128,5 εκατ. ευρώ (92,5 εκ. στους κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου και των λοιπών παροχών του ΕΟΠΥΥ και 36 εκατ. στις λειτουργικές –πλην φαρμάκου- δαπάνες του ΕΣΥ). Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, προσπαθώντας να δώσει μια διαφορετική εικόνα, η αυξητική τάση των δημόσιων δαπανών υγείας θα συνεχιστεί και τα επόμενα 4 χρόνια, σύμφωνα με το νέο ΜΠΔΣ 2019-2022 και η συνολική ενίσχυση του ορίου αγορών (πιστώσεων) των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 476,5 εκ. ευρώ.

 

Πηγή: capital.gr