Με ποιους τρόπους μας “προειδοποιεί” η καρδιά μας;

0

Ο πόνος είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μας προειδοποιεί για οτιδήποτε ανησυχητικό του συμβαίνει. Σε πολλές περιπτώσεις, μια ενόχληση μπορεί να είναι παροδική, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Σε κάποιες άλλες ωστόσο, μπορεί να προμηνύει μια μεγάλη σειρά σοβαρών κινδύνων, όπως για παράδειγμα το έμφραγμα. Ποια λοιπόν είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε; Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια;

Πόνος στο στήθος

Στην πλειοψηφία τους, οι καρδιακές προσβολές προκαλούν πόνο στο στήθος. Ο πόνος μπορεί να κρατήσει για μερικά λεπτά, ενώ είναι συνήθως συνεχόμενος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να σταματήσει και να επανέλθει μετά από λίγη ώρα. Συχνά κλιμακώνεται, γίνεται εντονότερος με την πάροδο του χρόνου. Πόνος ο οποίος αντανακλά σε άλλα σημεία του κορμού, όπως στον ώμο μπορεί συχνά να προμηνύει κάποια άλλη παθολογική κατάσταση, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε οποιονδήποτε ασυνήθιστο πόνο, ο καρδιολόγος σας θα πρέπει να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να σας καθοδηγήσει ανάλογα.

Φτερούγισμα

Το φτερούγισμα της καρδίας είναι ένα σύμπτωμα το οποίο είναι φυσιολογικό μετά από έντονη σωματική κόπωση, για παράδειγμα αμέσως μετά την άθληση. Όταν ωστόσο εντοπίζεται σε κατάσταση ηρεμίας, δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε σε καμία περίπτωση. Μπορεί να είναι εντονότερο κατά την κατάκλιση ή μετά από το φαγητό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προμηνύει έως και καρδιακή ανεπάρκεια. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας ώστε να κανονίσετε ένα τρίπλεξ καρδιάς.

Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι ένα συχνό φαινόμενο σε άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα στην καρδιακή λειτουργία. Συχνά συνοδευόμενη από ήπια ή έντονη κεφαλαλγία, η δύσπνοια είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρεί ένας ασθενής με υπέρταση. Η ρύθμιση της πίεσής μας έχει κομβική σημασία για την αποφυγή κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου, γεγονός που καθιστά την σταθεροποίησή της αναγκαιότητα. Η δύσπνοια μπορεί ακόμα να προμηνύει κάποιο πρόβλημα στους πνεύμονες ή στους νεφρούς, συνεπώς θα πρέπει να αξιολογείται εγκαίρως ώστε να σχεδιαστεί η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Λιποθυμικές τάσεις

Οι λιποθυμικές τάσεις και το γενικευμένο αίσθημα αδυναμίας αποτελούν δυο από τα συχνότερα γνωρίσματα της στεφανιαίας νόσου. Η νόσος εμφανίζεται όταν τα κεντρικά αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στην καρδιά υφίστανται στένωση, εξαιτίας απόφραξης στο εσωτερικό τους. Εάν εντοπίζετε τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει ιδανικά να απευθυνθείτε στον ιατρό σας, ώστε να υποβληθείτε σε τεστ κοπώσεως και στεφανιογραφία. Όπως και στην περίπτωση ασθενών που έχουν υποστεί οξύ έμφραγμα, η αγγειοπλαστική αποτελεί σήμερα τη μέθοδο εκλογής για τη διάνοιξη της στεφανιαίας αρτηρίας, ενισχύοντας την αιμάτωση της δεξιάς κοιλίας.

Ακανόνιστοι παλμοί

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ακανόνιστοι παλμοί ή οι παλμοί που αυξομειώνουν σημαντικά την έντασή τους μπορεί να μεταφράζονται σε μυοκαρδίτιδα. Τα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι συνήθως ιογενή, ενώ η κατάσταση συχνά συνοδεύεται από πόνο στο στήθος. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση, μετά από την οποία μπορεί να τοποθετηθεί στον ασθενή προσωρινός βηματοδότης. Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές, κυρίως σε άνδρες ηλικίας 35-45 ετών. Σε φάση οξείας μυοκαρδίτιδας, κάθε μορφή σωματικής άσκησης, ήπια ή έντονη, θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς.