Mονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

0

Γράφει ο Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος, Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, Imperial College, London

Mονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθρίτιδα είναι η φθορά και ρήξη του χόνδρου μιας άρθρωσης. Η φυσιολογική λεία επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου γίνεται τραχιά, χάνει τις προστατευτικές της ιδιότητες και σε προχωρημένα στάδια εκτίθεται το υποκείμενο οστό. H μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος αφορά την αφαίρεση των αρθριτικών αρθρικών επιφανειών είτε στο έσω μισό είτε στο έξω μισό του γόνατος όπου έχουν φθαρεί και αντικατάσταση αυτού του μισού του γόνατος με μέταλλο πάνω και κάτω και πλαστικό ενδιάμεσα. Με αυτή την επέμβαση διατηρούνται ανέπαφα τα μη προσβεβλημένα τμήματα του γόνατος και είναι κατάλληλη oόταν η αρθρίτιδα και τα συμπτώματα περιορίζονται στη μία πλευρά του γόνατος. Μια εναλλακτική επέμβαση όταν η οστεοαρθρίτιδα περιορίζεται σε μια πλευρά του γόνατος και υπάρχει πρόβλημα με την ευθυγράμμιση του κάτου άκρου είναι οι οστεοτομίες γύρο από το γόνατο για να ισορροπείηθούν οι δυνάμεις και να ανακουφιστεί το πονεμένο και αρθρικό μέρος του γόνατος.

Η έσω μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος (εσωτερικό ήμισυ) είναι οι πιο συχνά εκτελούμενες μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές καθώς το 70% των δυνάμεων που ασκούνται στο γόνατο περνούν από το έσω διαμέρισμα και επομένως υποβάλλεται σε μεγαλύτερη τριβή και φθορά. Η εξω μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος (εξωτερικό ήμισυ) είναι λιγότερο συχνά προσβεβλημένο διαμέρισμα, έτσι δεν εκτελείται τόσο συχνά. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτήν την επέμβαση αναφέρουν καλύτερα αποτελέσματα από ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε έσω μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική η οποία εξακολουθεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

H αποκατάσταση μετά από μια μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος είναι ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη από μία ολική αρθροπλαστική επειδή γίνεται μέσω μιας μικρότερης τομής με μικρότερο τραύμα στα οστά και στους ιστούς γύρω από το γόνατο. Περισσότερο από το 90% των μονοδιαμερισματικών αρθροπλαστικών γόνατος εξακολουθούν να είναι λειτουργικές μετά από 10 χρόνια, ωστόσο, αναθεωρούνται με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό από τις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος. Αυτό συμβαίνει επειδή η αρθρίτιδα μπορεί να έχει εξαπλωθεί και στα άλλα τμήματα του γόνατος και είναι πιο εύκολο η αναθεώρηση σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Επίσης οι ασθενείς είναι περισσότερο λειτουργικοί και εμπλέκονται περισσότερο σε δραστηριότητες υψηλής ενέργειας συγκριτικά με τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική, έτσι τα εμφυτεύματα φθείρονται γρηγορότερα.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα μιας μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής έναντι της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος όταν γίνουν για τους κατάλληλους ασθενείς:

 • Η κίνηση του γόνατος είναι πιο φυσική, καθώς δεν κόβονται οι σύνδεσμοι και διατηρείται το υπόλοιπο του γόνατος
 • Λιγότερες διαταραχές στους ιστούς
 • Μικρότερη τομή (μέγεθος τραύματος)
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Λιγότερο αφαιρεμένο οστό
 • Λιγότερη απώλεια αίματος
 • Μικρότερος κίνδυνος λοίμωξης, αιμορραγίας και προβλημάτων από τη πληγή
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 • Ταχύτερη αποκατάσταση
 • Η μελλοντική αναθεώρηση είναι ευκολότερη, ταχύτερη και με λιγότερες επιπλοκές
 • Πιο κατάλληλη για νεότερους, σωματικά πιο ενεργούς ασθενείς συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η επέμβαση μιας μονoδιαμερισματικής αρθροπλαστικής στο γόνατο είναι τεχνικά πιο δύσκολη από μια ολική αρθροπλαστική άρα θα πρέπει να επιλεχθεί ένας κατάλληλος εξειδικευμένος ορθοπαιδικός. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω link.

Μόνοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-gonatos-monodiamerismatiki

Αρθρίτιδα του Γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

Άρθρωση του γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthrosi-gonatos

Διαταραχές ευθυγράμμισης κάτω άκρου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/diataraches-efthygrammisis-kato-akron

Οστεοτομίες γύρο από το γόνατο

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/osteotomia-efthygrammisis-gonatos

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/oliki-arthroplastiki-gonatos

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος, Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα, www.theodorideskneesurgeon.gr           τηλ.  6940869069

 

 

 

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες.

‘Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή Imperial College, London, και είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες και βλέπουν διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.