Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα νέο Εμβόλιο για την πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου οροομάδας Β

0

Το εμβόλιο Trumenba κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα με ένδειξη για την ενεργό ανοσοποίηση ατόμων ηλικίας 10 ετών και άνω για την πρόληψη της διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, που προκαλείται από τον Neisseria meningitidis οροομάδας B.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β, παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία του ασθενούς, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης.

Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου ενδέχεται να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όμως, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εντός 24 ωρών. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζουν σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν σημαντική ηλικιακή κατηγορία όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β λόγω της επιδημιολογίας της νόσου αλλά και λόγω των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων, που τους θέτουν σε πιθανό κίνδυνο, όπως η ομαδική διαβίωση, ή η κοινή χρήση αντικειμένων.

Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, μετά την αυξημένη επίπτωση του νοσήματος στα βρέφη και μικρά παιδιά, μια δεύτερη μικρότερη αύξηση παρατηρείται επιπλέον στους έφηβους και νεαρούς ενήλικες, καθώς και σημαντικό ποσοστό φορείας σε αυτές τις ηλικίες.