Νευρική ανορεξία: Αλλάζουν όσα γνωρίζαμε;

0

Βιολογικής προέλευσης νόσημα του εγκεφάλου χαρακτηρίζεται από μερίδα ειδικών η νευρική ανορεξία, που υποστηρίζουν πως μια νέα μέθοδος που εστιάζει στην νευροβιολογία του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου. Η μέθοδος αυτή που μπορεί να βελτιώσει την εξέλιξη αλλά και την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και έχει παρουσιαστεί σε ομιλίες TEDx (Eating Disorders from the Inside Out: Laura Hill at TEDxColumbus) και σε μελέτη στο International Journal of Eating Disorders. Πρόκειται για τη θεραπευτική παρέμβαση Brain Based Family Eating Disorders Treatment, η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς-εφήβους και ενήλικες καθώς και στις οικογένειές τους με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι αλλάζει στη γνώση μας για τη νευρική ανορεξία

Πρόκειται για μία ασθένεια του εγκεφάλου με βιολογική βάση” σχολιάζει η Dr. Laura Hill, PhD, σύμβουλος διατροφικών διαταραχών. “Πολύ πρόσφατες μελέτες ανακάλυψαν πως δεν πρόκειται απλά για μια επινόηση των media ή της φαντασίας των ασθενών, αντίθετα είναι μια πολύ πραγματική ασθένεια. Θεωρούμε πως τα αίτιά της σχετίζονται με την έκφραση και το συνδυασμό γονιδίων, γι’ αυτό και παρουσιάζεται σε συγκεκριμένο ποσοστό ανθρώπων (0,5-1%) σε όλο τον κόσμο, από χώρες της Αφρικής μέχρι τις ΗΠΑ. Πρόκειται για αντίδραση του εγκεφάλου στο φαγητό, που δεν επιτρέπει στον ασθενή να έχει μια ομαλή σχέση με την τροφή“, συνεχίζει.

Χωρίς τροφή ο εγκέφαλος εμφανίζει βλάβες σε 8 σημεία (τα οποία είναι πλέον χαρτογραφημένα), καθώς το πάνω μέρος του είναι σε υπερδιέγερση και το κάτω υπολειτουργεί” προσθέτει η Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών. “Την ίδια στιγμή, οι νευρώνες λόγω έλλειψης γλυκόζης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης δεν μεταδίδουν επαρκώς τα μηνύματα προς τον εγκέφαλο. Με λίγα λόγια, το σύστημα βραχυκυκλώνει. H βιβλιογραφία, πλέον, επίσημα καταγράφει τη νόσο ως “brain based mental illness”. Η κατανόηση των νευροβιολογικών μηχανισμών που αποτελούν τη βάση της εμφάνισης και της διατήρησης της νευρικής ανορεξίας αποτελεί το εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και μιλάμε για την νόσο, κάτι το οποίο θα είναι επωφελές για τους ασθενείς, τις οικογένειες αλλά και τους ειδικούς“.

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη νευρική ανορεξία 

Η θεραπευτική παρέμβαση αποτελείται από τέσσερις ενότητες, οι οποίες ουσιαστικά στοχεύουν στην αναδόμηση των χαρακτηριστικών εκείνων που πυροδοτούν αλλά και διευκολύνουν την εξέλιξη και τη διατήρηση της νευρικής ανορεξίας. Η εκπαίδευση αφορά τον ασθενή αλλά και τους φροντιστές του που “επανεκπαιδεύονται” για την αντίληψη για την τροφή και την αντιμετώπιση του ανθρώπου που πάσχει από νευρική ανορεξία.

 

 

Πηγή: msn.gr