Νοσοκομειακοί γιατροί: Ναι στον αποκλεισμό των Πανεπιστημιακών από τις Ιδιωτικές Κλινικές

0

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θεωρεί θετική τη διάταξη που απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς να εργάζονται παράλληλα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

 

Η διάταξη εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή και προβλέπει κυρώσεις  για τους πανεπιστημιακούς που απασχολούνται και σε ιδιωτικές κλινικές.

Πάντως, τα ατομικά ιδιωτικά τους ιατρεία διατηρούνται ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί το τι θα ισχύσει για το Ευγενίδειο, το οποίο λειτουργεί υπό ειδικό καθεστώς.

Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί πως αν και η διάταξη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν επιλύει το πρόβλημα των πολλών ταχυτήτων για τους γιατρούς που απασχολούνται στο δημόσιο σύστημα.

Διαχρονικό αίτημα της Ομοσπονδίας είναι να ισχύει η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση όχι μόνο για τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και για όλους τους υπόλοιπους γιατρούς (πανεπιστημιακούς, στατριωτικούς) και να μην παραχωρούνται σε κανέναν «ειδικά προνόμια άσκησης ιδιωτικής ιατρικής».

Η ΟΕΝΓΕ αντιτίθεται ακόμη και στα απογευατινά ιατρεία, στα οποία έχουν δικαίωμα και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Έντονη η αντίδραση των πανεπιστημιακών

Αντίθετη άποψη έχουν, ασφαλώς, οι πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι αντέδρασν πριν ακόμη ψηφιστεί η διάταξη, υποστηρίζοντας οτι αυτή διαχωρίζει τους καθηγητές ιατρικής από όλους τους άλλους καθηγητές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ιδωτικές επαγγελματικές δραστηριότητες εφ’ όσον καλύπτουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Οι πανεπιστημιακοί κατηγόρησαν μάλιστα την κυβέρνηση οτι «εφαρμόζει επιθετική πολιτική εναντίον τους»,