Ο ΙΣΑ διαμαρτύρεται για τη διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια εμβολιασμού, μέσω e-learning

0

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κοντοζαμάνη, στην οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και ζητά την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τον καθορισμό των όρων και τη διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ, με ιδιαίτερη λύπη έλαβε γνώση εγγράφου του Υφυπουργού, το οποίο απευθύνεται στο ΣτΕ και εκφέρει τις απόψεις του Υπουργείου Υγείας επί της αιτήσεως ακυρώσεως που άσκησε ο ΠΙΣ από κοινού με τον ΙΣΑ, για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πολάκη, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εκπαιδεύονται με την μέθοδο e-learning για να εκτελούν εμβόλια και αντιτετανικό ορό.

Ο ΙΣΑ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και διευκρινίζει στον Υφυπουργό ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις και όχι για εκπαίδευση σε ξένη γλώσσα!

«Σας γνωρίζουμε λοιπόν, ότι για την ιατρική και ειδικότερα για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων δεν είναι δόκιμη η εκπαίδευση με τη μέθοδο e-learning. Επιπλέον όχι μόνο δεν διασφαλίζεται, αλλά αντίθετα κινδυνεύει η δημόσια υγεία όταν μη ιατροί, χωρίς προηγούμενη διάγνωση – εντολή αλλά και  εποπτεία ιατρού εκτελούν αυθαίρετα ιατρικές προληπτικές, διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΙΣΑ.

Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί κάθε χρόνο αναρίθμητα θύματα στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, κατέχοντας σε αυτό θλιβερή πρωτιά.

«Παρακαλούμε, άμεσα με απόφασή σας να ανακαλέσετε, άλλως να αναστείλετε την Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734/2019 Υπουργική Απόφαση [ΦΕΚ Β 2811/4.7.2019] συναισθανόμενος τη σημασία των γραφομένων σας διαφορετικά θα έχετε όλη την ιατρική κοινότητα απέναντι», τονίζεται στην επιστολή του ΙΣΑ.