Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να απέχουν από την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ

0

Την  άμεση απόσυρση της απαξιωτικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη σύμβαση των οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ζήτησε το ΔΣ του ΙΣΑ, από τον  πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος επισκέφθηκε  σήμερα τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, διευκρίνισε ότι οι όροι εργασίας και οι οικονομικές απολαβές που προβλέπονται στη σύμβαση, προσδιορίζονται επακριβώς  από τη σχετική υπουργική απόφαση , η οποία δεν  αφήνει  περιθώριο ευελιξίας στο Φορέα. (για τις απαντήσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ πατήστε ΕΔΩ)

Το  ΔΣ του ΙΣΑ διευκρίνισε ότι εμμένει στην απόφασή του σύμφωνα με την οποία, οι παρούσες συμβάσεις, με τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί  είναι απαξιωτικές ,για το ιατρικό λειτούργημα. Στην ουσία απομένει ένα 10%-20% της αμοιβής του γιατρού -που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ -,για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.

Επιπρόσθετα είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης και οι  γιατροί καλούνται να επιλέξουν ένα αδιευκρίνιστο πεδίο εργασίας.

Επίσης εγκλωβίζει τον ασθενή, στερώντας του, το πρωταρχικό δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής του θεράποντα γιατρού και εξαναγκάζοντάς τον να καλυφθεί από  ένα φθηνό ανεπαρκές και κατώτερης ποιότητας σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, σχολιάζοντας το θέμα τόνισε τα εξής:

«Οι όροι των συμβάσεων που καθορίζονται από την σχετική υπουργική απόφαση είναι κατάπτυστοι και αποτελούν προσβολή για τον ιατρικό κόσμο. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει αποφασίσει τους απαξιωτικούς και απαράδεκτους αυτούς όρους, προσυπογράφοντας την επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση των γιατρών να την αποσύρει εδώ και τώρα. Καλούμε τον ιατρικό κόσμο να γυρίσει την πλάτη και να μη συμμετέχει στην προσπάθεια  απαξίωσης και περαιτέρω φτωχοποίησής του».