ΟΚΑΝΑ: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με εκδηλώσεις & δράσεις

0

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας με τις περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από δομές του Οργανισμού και αφορμή αποτελεί η 26η Ιουνίου, η οποία έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Εντός Αθηνών το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί, να ενημερωθεί και γιατί όχι να κινητοποιηθεί συμμετέχοντας σε δράσεις γύρω από θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την επανένταξη στον τομέα των εξαρτήσεων.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ Συγκεκριμένα, στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας θα πραγματοποιηθούν δύο (2) ενημερωτικές εκδηλώσεις.

 

20-21/6/2019 Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 8:30 και την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 9:15 σε αίθουσα του 1ου ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής με θέμα «Έμφυλες διακρίσεις, ταυτότητα φύλου και σεξουαλικότητα: η συμπεριληπτική εκπαίδευση ως πολιτική πρόληψης του σχολικού αποκλεισμού», με την υποστήριξη φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη πρόληψης με στόχο να δημιουργηθεί ένας γόνιμος διάλογος γύρω από το θέμα των έμφυλων διακρίσεων ως ένας επιβαρυντικός παράγοντας στην ψυχική υγεία του παιδιού/εφήβου και τη μετέπειτα εν δυνάμει εξέλιξή του σε εξαρτημένο ενήλικα.

 

25/6/2019 Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 10:30 σε χώρο του Ιερού Ναού του Αγ.Γεωργίου στο Ίλιον με θέμα «Κατανοώντας το παιδί και στηρίζοντας την οικογένεια». Πρόκειται για μια συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και απευθύνεται σε ιερείς και κατηχητές με στόχο την πληρέστερη γνωριμία τους με τις καλές πρακτικές πρόληψης που ακολουθούν τα Κέντρα Πρόληψης και τη δημιουργία κοινών τομέων συνεργασίας πάντα με τελικό αποδέκτη το παιδί και τον έφηβο.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ /

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ

 

Στον τομέα της θεραπείας και της μείωσης της βλάβης δύο (2) είναι οι δράσεις που θα γίνουν.

 

22/6/2019 Η Μονάδα Εφήβων «Ατραπός» ανταποκρινόμενη το κάλεσμα του ΠΣΑΚ που διοργανώνει κάθε χρόνο στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων με τουρνουά 3Χ3 και μήνυμα «Τάπα στη βία και το ρατσισμό» θα βρίσκεται στις 22 Ιουνίου στο Γαλάτσι με ενημερωτικό περίπτερο από 9:00 έως 13:30.

 

2/7/2019 Ενώ στις 2 Ιουλίου οι ομάδες του Δικτύου Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών που λειτουργεί από τον Οκτώβριο 2018 (Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ) θα βρίσκεται στο πάρκο των οδών Βερανζέρου, Μενάνδρου και Ξούθου από 19:00 έως 22:00 με μια Δράση Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης στο Δρόμο των ενεργών χρηστών με μουσική, φαγητό και πολλή φροντίδα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ /

 

EKKEE – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών) ο Οργανισμός αναδεικνύει και τιμά την προσπάθεια των θεραπευομένων του με δύο εκδηλώσεις στις δύο αίθουσες της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα – Αρσάκειο Μέγαρο).

 

26/6/2019 Το Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης στις 17:00 μας προσκαλεί σε μια ανοιχτή εκδήλωση ευαισθητοποίησης στο κοινό που θα περιλαμβάνει παρουσίαση της δουλειάς εκπαιδευτικών και μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Αθήνας – Τμήμα Αθηνών (ΟΚΑΝΑ) το σχολικό έτος που ολοκληρώθηκε και επιβράβευση της προσπάθειάς τους με τελετή αποφοίτησης.

 

26/6/2019 Ενώ στις 19:00 η Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης γιορτάζει την ολοκλήρωση της θεραπευτικής πορείας των μελών της και την αποφοίτησή τους, μιας μακρόχρονης πορείας που ξεκίνησε από την ένταξή τους στις θεραπευτικές μονάδες υποκατάστασης.

 

 

26/6/2019 Παράλληλα, στο χώρο καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση του ΕΚΚΕΕ με έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής και αγιογραφίας των μελών των δημιουργικών εργαστηρίων. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και να γνωρίσουν από κοντά τους δημιουργούς τους.

 

Σας περιμένουμε όλους!

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΟΚΑΝΑ (www.okana.gr) και στο facebook (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών – ΟΚΑΝΑ).