Ολική αρθροπλαστική στο γόνατο και το ισχίο – Συμπτώματα – Χειρουργείο – Ανάρρωση

0

Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου είναι πολλοί. Συνήθως ο χόνδρος έχει φθαρεί και έτσι δημιουργείται αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να επιφέρει συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ασθενούς.

 

Εξαιτίας της φθοράς λοιπόν, τα οστά έρχονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους, τρίβονται και προκαλούν πόνο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να παρατηρηθεί τόσο στο γόνατο όσο και στο ισχίο. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το οστό παραμορφώνεται και η κινητικότητα της άρθρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η εξέλιξη της πάθησης διαφέρει από άτομο σε άτομο με απρόβλεπτη και μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να παρατηρηθεί μεγάλη απόκλιση από το φυσιολογικό.

Σοβαρές αιτίες – συμπτώματα

Τα αίτια για την αρθρίτιδα είναι αφενός η ηλικία ή μία πτώση και αφετέρου το επιπλέον σωματικό βάρος ή μία προβληματική δομή στην άρθρωση. Αναμενόμενα συμπτώματα είναι ο πόνος ο οποίος μπορεί να αντανακλά σε περιοχές μακριά από το ισχίο ή το γόνατο. Η δυσκαμψία επίσης είναι δυνατή σε τέτοιο σημείο που το περπάτημα να γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Θεραπεία – Αποκατάσταση

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός στην αρχή ίσως προτείνει κάποια συντηρητική θεραπεία, ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων το χειρουργείο είναι η μόνη λύση, με την τοποθέτηση της πρόθεσης.

Αν δεν γίνει το χειρουργείο, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συμπτώματα θα χειροτερέψουν και σιγά σιγά η αυτονομία του ασθενούς θα είναι πιο δύσκολη. Η επέμβαση με ολική αρθροπλαστική στο γόνατο και το ισχίο θα είναι σε κάποιο χρονικό σημείο απαραίτητη.

Η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή επισκληρίδιος, στο κάτω μέρος του σώματος. Η προετοιμασία της επέμβασης αφορά κυρίως την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την λήψη όλων των απαραίτητων προφυλάξεων.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με πρόσθιες προσπελάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας, χωρίς να τραυματίζονται οι μύες ή τα νεύρα. Συνήθως ο χειρουργός πραγματοποιεί μία τομή στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου και φτάνει στην άρθρωση χωρίς κανέναν μυϊκό τραυματισμό. Η διαδικασία γίνεται με ιδιαίτερη ακρίβεια και περιορίζει στο ελάχιστο τις επιπλοκές. Μετά την επέμβαση, υπάρχουν ασθενείς που αισθάνονται ήπιο πόνο και άλλοι που δεν αισθάνονται τίποτα και δεν χρειάζεται να λάβουν κάποιο αναλγητικό. Την επόμενη μέρα θα σηκωθείτε από το κρεβάτι και μπορείτε να ξεκινήσετε να περπατάτε με βακτηρία. Οι φυσικοθεραπείες, ξεκινούν την επόμενη κιόλας μέρα.

Κωνσταντίνος Σαράντος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ισχίου & Γόνατος Αθήνα

ksarantos.gr