Παρέμβαση του ΙΣΑ, για το νέο κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου που επιτρέπει την άσκηση ιατρικών καθηκόντων από μη ιατρούς

0

Ο  Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μυρσίνη Ζορμπά, διαμαρτύρεται για το νέο κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων που εξέδωσε  η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τον Ιούλιο του 2018, ο οποίος προβλέπει ότι «σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ανδρών και ακαδημιών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα».

Ο ΙΣΑ διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών καθώς δε νοείται «άσκηση ιατρικών καθηκόντων ή πράξεων», από μη ιατρό, ούτε ο διαχωρισμός ερασιτεχνικών και μη πρωταθλημάτων.

Δυστυχώς είναι πολλά τα περιστατικά  αθλητών, οι οποίοι από άγνοια ή ελλιπή έλεγχο χάνουν την ζωή τους στο γήπεδο. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν κάνει διάκριση μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών.

Μάλιστα ο  ΙΣΑ, ζητά την αναστολή της  τακτικής επιχορήγησης της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας, σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί η σχετική ρύθμιση.

Ειδικότερα στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Στα πλαίσια ελέγχου νομιμότητας του Κ.Α.Π. από εσάς, σας καλούμε έχοντας υψηλή αίσθηση ευθύνης, όπως ζητήσετε την άμεση τροποποίηση του εδαφίου β΄ της παραγράφου  2 του άρθρου 16 του εν λόγω Κ.Α.Π., προκειμένου να αναπεμφθεί στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

 Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενόψει της φύσης του εν λόγω ζητήματος και της σπουδαιότητας προάσπισης της ζωής και της υγείας των αθλητών, θεωρούμε κα Υπουργέ, ότι όχι απλώς δύναστε αλλά υποχρεούστε να αναστείλετε την τακτική επιχορήγηση της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας με γνώμονα την προστασία της υγείας και της ζωής των νέων αθλητών. Παρακαλούμε, επειδή όπως αντιλαμβάνεστε ότι το ζήτημα χρήζει άμεσης επίλυσης, καθώς αφορά στην διαφύλαξη της υγείας των αθλητών, όπως επανεξετάσετε την ερμηνεία της προαναφερόμενης διάταξης και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες»