Ποιες οι επιπτώσεις της Στυτικής δυσλειτουργίας & πώς αντιμετωπίζονται;

0

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις τις στυτικής δυσλειτουργίας τόσο στους άνδρες όσο και στις συντρόφους τους. Σύμφωνα με μελέτες, η αδυναμία επίτευξης καλής στύσης για σεξουαλική πράξη έχει ψυχολογικές επιδράσεις, ακόμη και όταν η αιτία του προβλήματος είναι απολύτως σωματική.

Οι ίδιοι νοιώθουν συχνά λιγότερο άνδρες, είναι ανασφαλείς, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νοιώθουν φόβο, θυμό, επιθετικότητα, ντροπή, ανησυχία και ενοχή. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Αντιστοίχως, οι ερωτικές σύντροφοί τους βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απόρριψη, η απογοήτευση και η αίσθηση ότι δεν είναι ελκυστικές.

«Τα ποσοστά των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία είναι σχετικά υψηλά και συχνά η πάθηση υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους. Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη έκπτωσης της σεξουαλικής λειτουργίας, αφού περίπου το 20% όλων των ανδρών θα τη βιώσουν κάποια στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχουν αυξανόμενες πιθανότητες εμφάνισής της με τη γήρανση. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι από στυτική δυσλειτουργία υποφέρουν περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες. Σε περίπου τους μισούς από αυτούς η πάθηση οφείλεται σε βλάβη των αγγείων», σημειώνει ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης.

«Όταν ένας άνδρας παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία, επηρεάζεται η συναισθηματική υγεία του ίδιου αλλά και της ερωτικής συντρόφου του. Ο σωστός χειρισμός της διαταραχής και από τους δύο εξασφαλίζει τη συνέχιση της αρμονικής σχέσης τους και της οικογενειακής γαλήνης», προσθέτει.

Από τις κύριες επιπτώσεις της πάθησης στους άνδρες είναι το άγχος της απόδοσης το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν αρκετά γρήγορη και σταθερή στύση, ή όταν αυτή δεν διαρκεί αρκετό χρόνο. Εμφανίζεται όταν ένα περιστασιακό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται το αναμενόμενο αποτέλεσμα κάθε σεξουαλικής συνεύρεσης. Επιπλέον, πολλοί άνδρες με στυτική δυσλειτουργία δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, οι οποίες με τη σειρά τους επιδεινώνουν το πρόβλημα. Στην αναπόφευκτη σύγκριση των επιδόσεών τους με αυτές τις προσδοκίες αισθάνονται ανεπαρκείς και απογοητεύονται.

Όταν είναι αδέσμευτοι συχνά διστάζουν να φλερτάρουν και να δημιουργήσουν νέες σεξουαλικές σχέσεις, επειδή ντρέπονται να συζητήσουν το πρόβλημά τους υπό το φόβο της απόρριψης. Όμως, με αυτόν τον τρόπο αποσύρονται από τη σεξουαλική ζωή, απομονώνονται συναισθηματικά και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πιθανότητα απόκτησης μιας ομαλής ερωτικής ζωής.

Από την άλλη πλευρά, οι δεσμευμένοι ή παντρεμένοι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία αποφεύγουν την επαφή και την τρυφερότητα με τη σύντροφό τους και αισθάνονται θυμό, ενοχή, αλλά και ανησυχία για την αιτία που προκαλεί τη δυσάρεστη κατάστασή τους.  Η έλλειψη καλής επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού, η οποία  προϋπάρχει συνήθως, και η αδυναμία ανοιχτής και αποτελεσματικής συζήτησης μπορεί να επιδεινώσει τη σχέση και να φέρει τελικά τη ρήξη.

Όμως, η στυτική δυσλειτουργία των ανδρών μπορεί να οδηγήσει και σε γυναικείες σεξουαλικές διαταραχές, λόγω της αύξησης του στρες που προκαλεί στις συντρόφους. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι το πρόβλημα επηρεάζει και τους δύο και μπορεί να επιλυθεί αφενός με ανοιχτό διάλογο και αφετέρου με αναζήτηση ιατρικής συμβουλής. Χωρίς την ειλικρινή συζήτηση  η σύντροφος νοιώθει ενοχές, χάνει την αυτοπεποίθησή της και κατηγορεί τον εαυτό της. Ακόμα και μια απλή φράση του άνδρα του τύπου «δεν είχα ποτέ το πρόβλημα σε προηγούμενες σχέσεις», αποτελεί έμμεση κατηγορία και μεταθέτει την ευθύνη στη σύντροφο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τυχόν συνέπειες.

Μελέτη έχει καταδείξει την άμεση επίπτωση που έχει η πάθηση και σ’ αυτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 62% των συμμετεχουσών ανέφερε την ύπαρξη σεξουαλικών προβλημάτων όταν ο σύντροφός τους είχε στυτική δυσλειτουργία, ποσοστό εντυπωσιακά υψηλό. Μεταξύ των προβλημάτων ήταν οργασμικές διαταραχές, δυσπαρευνία και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Τα ευρήματα υποδηλώνουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ της έναρξης της στυτικής δυσλειτουργίας του άνδρα και της έναρξης των σεξουαλικών προβλημάτων στις συντρόφους τους. Το θετικό είναι ότι, όπως έδειξε άλλη μελέτη, η θεραπεία τους μπορεί να βελτιώσει και τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών. Οι ερωτικές σύντροφοι των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενδοπεϊκές ενέσεις ή με συσκευή κενού (vacuum therapy) ανέφεραν αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης, οργασμό των συντρόφων και σεξουαλική ικανοποίηση μετά την έναρξη της θεραπείας.

«Εκτός από τις δύο αυτές μεθόδους, για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας ενδείκνυται και η χρήση των κρουστικών κυμάτων. Πρόκειται για μια θεραπεία πρώτης γραμμής που προκαλεί αγγειογένεση και είναι αποτελεσματική στους ασθενείς που η δυσλειτουργία τους οφείλεται σε βλάβη των αγγείων που παρέχουν αίμα στο πέος προκειμένου να επιτευχθεί ικανή στύση. Είναι μια μέθοδος που, αντιθέτως με τον τρόπο δράσης των χαπιών, εστιάζει στο αίτιο και όχι στο σύμπτωμα. Εφαρμόζοντας ενέργεια υπερήχων απευθείας στο πέος, προκαλείται η δημιουργία νέων αγγείων σε αυτό αυξάνοντας την παροχή αίματος, την ποιότητα και τη διάρκεια της στύσης. Είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται πάνω από 8 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα και παρέχει μια σειρά πλεονεκτημάτων έναντι άλλων μεθόδων: δεν είναι επεμβατική, είναι ανώδυνη, δεν προκαλεί παρενέργειες, δεν απαιτεί αναισθησία και γίνεται στο ιατρείο μέσα σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, είναι αποτελεσματική ακόμα και σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν σε φαρμακευτικές αγωγές», επισημαίνει ο Δρ. Κατσένης.

Υπάρχουν δηλαδή αρκετοί τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας, που με την εφαρμογή τους οι άνδρες μπορούν να συνεχίσουν τη σεξουαλική ζωή τους, να διατηρήσουν την οικογενειακή τους γαλήνη, αποφεύγοντας όλα τα προβλήματα που επιφέρει η πάθηση τόσο στους ίδιους όσο και στις συντρόφους τους.