Πόνοι στις αρθρώσεις: Τι μπορεί να κρύβουν;

0

Ένας πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο γίνεται ολοένα και συχνότερο σε πιο προχωρημένες ηλικίες. Ένας πόνος μπορεί να είναι συχνά άκακος, ωστόσο πρέπει να εξετάζεται, ιδίως εφόσον επιμένει. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες του πόνου των αρθρώσεων; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτούς και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε;

 

Οστεοαρθρίτιδα

Αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο αρθρίτιδας, προκαλώντας σημαντική βλάβη στους χόνδρους. Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει κυρίως άτομα προχωρημένης ηλικίας, τα οποία με την πάροδο του χρόνου βλέπουν τον σκελετό τους να φθείρεται σημαντικά. Υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορούμε να προλάβουμε την οστεοαρθρίτιδα ή να βελτιώσουμε τα συμπτώματά της. Η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην ανακούφιση των αρθρώσεων, χάρη στις ειδικές φόρμουλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. Ιδανικά, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πραγματοποιούν μετρήσεις οστικής πυκνότητας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετά την ηλικία των 65 ετών.

Ρήξη μηνίσκου

Ο μηνίσκος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε τραυματισμούς, σε άτομα κάθε ηλικίας. Σε γενικές γραμμές, το γόνατο αποτελεί ένα σημείο το οποίο απαιτεί προθέρμανση και προστασία πριν από τις περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες. Ένας πόνος στην άρθρωση του γόνατος ενδέχεται να μεταφράζεται σε ρήξη μηνίσκου, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτεί άμεση χειρουργική αποκατάσταση για να μην επιδεινωθεί. Σε ηπιότερες περιπτώσεις, και εφόσον η ρήξη δεν είναι ολική, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με συντηρητική θεραπεία. Η ρήξη μηνίσκου συνοδεύεται συνήθως από έναν έντονο ήχο, παρόμοιο με κρότο, καθώς και από μια αίσθηση «σκισίματος» στην περιοχή του γόνατος.

 

Φλεγμονή

Φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η θυλακίτιδα ωλεκράνου προκαλούν έντονη ενόχληση στο πίσω μέρος των αγκώνων. Ως αποτέλεσμα, ένας ασθενής μπορεί να εμφανίσει δυνατούς πόνους στις αρθρώσεις, οι οποίοι εντείνονται όταν η περιοχή υφίσταται πίεση (π.χ. δουλειά γραφείου, σχολική αίθουσα). Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συντηρητική, ενώ περιλαμβάνει ξεκούραση, παγοθεραπεία και περίδεση της πληγείσας περιοχής. Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης θυλακίτιδας, ή σε περιπτώσεις που η πάθηση δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή, μπορεί να προταθεί η λύση της χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα σε άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς ένα από τα συχνότερα αίτια καταγμάτων. Δεν είναι τυχαίο το ότι ένα από τα σοβαρότερα οστεοπορωτικά κατάγματα, το κάταγμα ισχίου, απαιτεί άμεση ιατρική επέμβαση, μέσα στο πρώτο 24ωρο από την πραγματοποίησή του. Ο έντονος πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά της οστεοπόρωσης,   μαζί με τη σταδιακή μείωση του ύψους και την ενόχληση στην περιοχή της πλάτης. Περιοχές όπως τα γόνατα και ο καρπιαίος σωλήνας μπορεί να εμφανίσουν έντονη αδυναμία, η οποία δεν αποτελεί τίποτα άλλο από αποτέλεσμα της γενικότερης μείωσης της οστικής πυκνότητας του σκελετού. Ασθενείς με οστεοπόρωση θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής, να κάνουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους (διακοπή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, ήπια άσκηση), καθώς και να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.

 

Μετεγχειρητικοί πόνοι

Ο πόνος μετά από μια εγχείρηση αποτελεί μια φυσιολογική προσπάθεια του οργανισμού να προσαρμοστεί στα νέα του δεδομένα. Σταδιακά υποχωρεί, όσο ο οργανισμός επουλώνει, ωστόσο η μεταβατική περίοδος μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Επεμβάσεις όπως η αρθροπλαστική ώμου και η αρθροπλαστική γόνατος, μπορεί να επιφέρουν ήπιες ή έντονες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της επούλωσης, οι οποίες όμως είναι πλήρως διαχειρίσιμες με παγοθεραπεία και λήψη αναλγητικών. Η επιλογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων για τη διενέργεια των περισσότερων χειρουργικών επεμβάσεων διασφαλίζει το μικρότερο δυνατό τραύμα και την ταχύτερη δυνατή επούλωση για τον ασθενή.

 

Ένας έμπειρος ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να σας λύσει κάθε απορία όσον αφορά τη διατήρηση της υγείας των οστών σας και την ανάκτησή της. Επικοινωνήστε μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα πλήρως προσωποποιημένο θεραπευτικό πλάνο, ειδικά διαμορφωμένο στις δικές σας ανάγκες.