Πρόγνωση Αλτσχάιμερ 30 χρόνια νωρίτερα με μία απλή εξέταση αίματος

0

Επιστήμονες στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία ανέπτυξαν μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τη συσσώρευση της τοξικής πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα χαρακτήρισε το επίτευγμα σημαντικό και ελπιδοφόρο βήμα, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους ένα τεστ αίματος για τη διάγνωση της άνοιας.

Οι πρώτες δοκιμές του τεστ σε 373 ανθρώπους ηλικίας 60 έως 90 ετών (κάποιοι υγιείς, μερικοί με ήπια γνωστική έκπτωση και κάποιοι άλλοι με Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο) έδειξαν ότι αυτό έχει ακρίβεια τουλάχιστον 90%. Το τεστ, όμως, δεν έχει ακόμη εξελιχθεί αρκετά και θα χρειασθούν περαιτέρω δοκιμές του σε περισσότερους ανθρώπους και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, προτού αξιοποιηθεί κλινικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Κατσουχίκο Γιαναγκισάβα και τον Ιάπωνα νομπελίστα Κοΐτσι Τανάκα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC και το Nature, δήλωσαν ότι το τεστ μπορεί να εντοπίσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια. Εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, οι επιστήμονες πασχίζουν να αναπτύξουν εξετάσεις αίματος που θα προβλέπουν εγκαίρως το Αλτσχάιμερ.

Η περισσότερο υποσχόμενη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα

Το νέο, υπό ανάπτυξη τεστ, θεωρείται η περισσότερο υποσχόμενη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς μπορεί να «πιάσει» την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς προτού εμφανισθεί το παραμικρό σύμπτωμα Αλτσχάιμερ, όπως η εξασθένηση της μνήμης. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει οριστικά αν το βήτα αμυλοειδές αποτελεί την αιτία ή το αποτέλεσμα της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παρουσία του σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ. «Μέχρι την ηλικία των 60 έως 70 ετών, περίπου το 30% των ανθρώπων εμφανίζει σημάδια αύξησης αυτής της πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους και αυτό πλέον μπορεί να ανιχνευθεί με το νέο τεστ αίματος», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Κόλιν Μάστερς του Ινστιτούτου Φλόρεϊ της Μελβούρνης. Ο ίδιος προέβλεψε ότι σε πέντε χρόνια οι άνθρωποι μετά τα 55 ή τα 60 τους θα κάνουν το τεστ στο πλαίσιο ενός τακτικού τσεκάπ ανά πενταετία, για να δουν κατά πόσον κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ.

Η –μέχρι στιγμής ανίατη– νευροεκφυλιστική νόσος αρχίζει αργά να αναπτύσσεται, ακόμη και 30 χρόνια προτού εκδηλωθούν τα πρώτα ορατά συμπτώματα.

Από το kathimerini.gr