Συνέργεια AstraZeneca και Innate Pharma στο μέτωπο της ανοσογκολογίας

0

Στην ενίσχυση του θεραπευτικού χαρτοφυλακίου ανοσογκολογίας της προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca διευρύνοντας την υπάρχουσα συνεργασία της με την γαλλική Innate Pharma, εξαγοράζοντας ποσοστό 9,8% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης η AstraZeneca διευρύνει περαιτέρω τους ορίζοντες της στον ανταγωνιστικό τομέα της ανοσοογκολογίας και ιδιαίτερα στη θεραπευτική κατηγορία του καρκίνου παχέος εντέρου, όπου οι μέχρι στιγμής προσεγγίσεις ενίσχυσης του ανοσοποιητικού έχουν περιορισμένη επιτυχία.

Η συνέργεια της AstraZeneca αποτελεί το πλέον πρόσφατο παράδειγμα επένδυσης στην βιοτεχνολογίας από το μεγάλη φαρμακευτική επιχείρηση, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση εξαγοράς της Endocyte από την Novartis, έναντι 2,1 δισ. δολ.

Πειραματικό φάρμακο

Στόχος της AstraZeneca είναι το πειραματικό φάρμακο ανοσογκολογίας monalizumab, που διαθέτει η γαλλική Innate Pharma, με την βρετανική επιχείρηση να ασκεί το δικαίωμα απόκτησης δικαιωμάτων στο ογκολογικό της χαρτοφυλάκιο στο πλαίσιο συνεργασίας του 2015.

Η δραστική monalizumab βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών μεσαίου σταδίου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και για όγκους του εγκεφάλου και του αυχένα.

Εκτός από το μετοχικό κεφάλαιο που αποκτά η AstraZeneca, αξίας 62,6 εκατ. ευρώ (72 εκατ. δολ.), θα καταβάλει συνολικά πληρωμές 170 εκατ. δολ. για τα δικαιώματα σε πειραματικά φάρμακα της Innate Pharma. Ταυτόχρονα, η γαλλική Innate Pharma θα καταβάλει έως και 75 εκατομμύρια δολάρια στην AstraZeneca για το Lumoxiti.

Μέχρι σήμερα, το μόνο φάρμακο ανοσογκολογίας για τη θεραπεία του ορθοκολικού καρκίνου είναι το Keytruda της Merck & Co και ενδείκνυται μόνο για το 10% περίπου των περιπτώσεων.

Η AstraZeneca θα αποκτήσει επίσης πρόσβαση στο μονοκλωνικό αντίσωμα anti-CD39 της Innate, IPH5201, συν σε τέσσερα επιπλέον ανοσογκολογικά μόρια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα καταβάλει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα του πρώτου τριμήνου 2019 για τη διεύρυνση συνεργασίας με την Innate και τον κύριο στόχο του monalizumab, συν 50 εκατομμύρια δολάρια για το IPH5201 και 20 εκατομμύρια δολάρια για τα τέσσερα επιπλέον μόρια.

Μελλοντικά δικαιώματα…

Από πλευράς της, η Innate θα καταβάλει προκαταβολικά 50 εκατομμύρια δολάρια στην AstraZeneca και 25 εκατομμύρια δολάρια μελλοντικά για τα δικαιώματα του Lumoxiti, το οποίο κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα για τη λευχαιμία τριχωτών κυττάρων, έναν σπάνιο αναπτυσσόμενο τύπο καρκίνου του αίματος.

Η λευχαιμία τριχωτών κυττάρων, ICD-10 C91.4 χαρακτηρίζεται από μια ανώμαλη συσσώρευση Β λεμφοκυττάρων. Συνήθως, κατατάσσεται ως ένα υποείδος της χρόνιας λεμφοειδούς λευχαιμίας. Η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων αποτελεί περίπου το 2% του συνόλου των λευχαιμιών.

Η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων αρχικά περιγράφηκε ως ιστιοκυτταρική λευχαιμία, ή λεμφοειδής μυελοϊνωση. Είναι πιο συχνή στους άνδρες σε αναλογία 5:1.

Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 55 έτη και σε ασθενείς κάτω των 30 ετών είναι ασυνήθης. Η ασθένεια είναι σπάνια, με αναλογία 1 στα 10.000 άτομα.