Συμπεράσματα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που οργάνωσαν ο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.  και η Reckitt Benckiser

0

Συμπεράσματα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που οργάνωσαν ο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.  και η Reckitt Benckiser,  στο  οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 φαρμακοποιοί  της Αττικής.

  • Η Ιβουπροφαίνη φαίνεται να υπερέχει της παρακεταμόλης  στην αντιμετώπιση του καθημερινού πόνου ενώ  ταυτοχρόνα έχει το ίδιο προφίλ ανοχής  με αυτήν. Παράλληλα και οι δυο ουσίες είναι καλύτερα ανεκτές από το γαστρεντερικό σύστημα σε σχέση με την ασπιρίνη.
  • Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η λήψη των αναλγητικών με φαγητό παρέχει γαστροπροστασία
  • Το 60% των καταναλωτών επιλέγει το φαρμακείο του με βάση την καλή εξυπηρέτηση

Αυτά  ήταν μερικά από  τα  συμπεράσματα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που οργάνωσαν
ο ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.  και η Reckitt Benckiser,  στο  οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 φαρμακοποιοί  της Αττικής. Βασικοί  ομιλητές ήταν ο Γενικός Ιατρός, Διδάκτωρ Παν. Κρήτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης ΠΦΥ  κος Στάθης Σκληρός και ο Καθηγητής  Μάρκετινγκ Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας  Οικονομικού  Παν. Αθηνών κος Βλάσης  Σταθακόπουλος.

Τρία είναι τα απαραίτητα αναλγητικά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Ασπιρίνη – Ιβουπροφαίνη – Παρακεταμόλη)  για την αντιμετώπιση του καθημερινού αλλά και του οξέος πόνου, με την ιβουπροφαίνη να υπερέχει των δύο άλλων αναλγητικών   τόνισε ο κος Σκληρός.

 

Και τα τρία είναι ασφαλή φάρμακα. Η ανοχή τους, διευκρίνισε ο ομιλητής, εξαρτάται από την δόση και την διάρκεια χορήγησης.  Μεγάλης κλίμακας κλινική μελέτη σε συνολικά 8633 ασθενείς, που συνέκρινε ευθέως τα τρία αναλγητικά στις εγκεκριμένες δοσολογίες τους για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, κατέδειξε ότι η  ιβουπροφαίνη έχει ισοδύναμο προφίλ ανοχής με την παρακεταμόλη και ανώτερο απο την ασπιρίνη στο γαστρεντερικό σύστημα.

 

Όσον αφορά δε τη πεποίθηση ότι η λήψη των αναλγητικών με φαγητό παρέχει γαστροπροστασία,  ο κος Σκληρός  επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να την τεκμηριώνει Αντίθετα, 6 διπλές τυφλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε ένα σύνολο 1643 ασθενών που δεν είχαν λάβει τροφή, έδειξαν συγκρίσιμα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ανάμεσα  στην ιβουπροφαίνη ή στην σελεκοξίμπη και  στο εικονικό φάρμακο.Έδειξαν επίσης ότι το φαγητό καθυστερεί την  απορρόφηση των αναλγητικών  και  μειώνει την μέγιστη συγκέντρωσή τους στο αίμα και άρα το αναλγητικό τους αποτέλεσμα κατά 20-30%.

 

Συμπερασματικά ο κος Σκληρός  τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα των αναλγητικών διαφέρει τόσο μεταξύ δραστικών, όσο και μεταξύ διαφορετικών μορφών του ίδιου δραστικού. Η ιβουπροφαίνη ταχείας δράσης 400mg υπερέχει τόσο απο την παρακεταμόλη (500/1000mg), όσο και απο την ασπιρίνη 500mg  στην αποτελεσματικότητα. Στην αγορά το σκεύασμα ιβουπροφαίνης ταχείας δράσης 400mg μαλακή κάψουλα κυκλοφορεί απο το brand Nurofen. Παράλληλα το προφίλ ανοχής της ιβουπροφαίνης είναι παρόμοιο με αυτό της παρακεταμόλης και όπως είναι γνωστό οι όποιες ανεπιθυμήτες ενέργειες  είναι δοσοεξαρτώμενες.

Ο δεύτερος ομιλητής κ. Σταθακόπουλος, αφού στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το φαρμακείο σήμερα ( νομοθετικό πλαίσιο, ανταγωνισμός, τεχνολογία, ενημερωμένος πελάτης), παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας, διασαφηνίζοντας μεταξύ άλλων τα κριτήρια επιλογής που έχει ο πελατής όταν πρόκειται να επισκεπτεί ένα φαρμακείο , τί χρειάζεται για να χτιστεί πιστότητα στη σχέση πελάτη- φαρμακείου και ποια εργαλεία χρειάζεται το σύγχρονο φαρμακείο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών και γενικότερα της αγοράς.

Σχετικά με την Reckitt Benckiser

H RB είναι παγκόσμιος ηγέτης  στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας  προϊόντων οικιακού καθαρισμού, υγείας και προσωπικής υγιεινής, με γραφεία σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο . Όλα τα “Powerbrands” της εταιρείας  καταλαμβάνουν την 1η ή την 2η θέση  σε κατηγορίες υψηλής ανάπτυξης  και βρίσκονται σε εκατομμύρια σπίτια καταναλωτών σε περισσότερες από 200 χώρες. Μερικά πολύ γνωστά Powerbrands είναι: Gaviscon, Strepsils Nurofen, Dettol, Veet, Durex, Scholl. URL: www.rb.com

Σχετικά με τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

Ο όμιλος  ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ είναι ο μεγαλύτερος Πανελλαδικά όμιλος διανομής φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων, με έδρα την Αττική , Διαθέτει συνολικά 5 εξοπλισμένες μονάδες σε Αττική , Στερεά Ελλάδα, Κέρκυρα και Ήπειρο  εξυπηρετώντας καθημερινά πάνω από 1.500 φαρμακεία. Εγγυάται και εξασφαλίζει την πληρότητα και ποιότητα στη διανομή φαρμάκων για πάνω από τρείς δεκαετίες δίπλα στον Έλληνα φαρμακοποιό και ασθενή. Αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών  για την πιο έντονη συμμετοχή του φαρμακοποιού στη  διαχείριση  και  αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων  στον Τομέα της Υγείας και πρωτοπορεί, μέσα από τη συμμετοχή των φαρμακείων μελών και  πελατών του, σε πανελλαδικές δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης των πολιτών, αλλά και μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με συλλόγους ασθενών . URL: www.prosyfape.gr