Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη είχε το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ

0

Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κυρία Θεανώ Καρποδίνη και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά την επιστολή που έστειλε στον ΙΣΑ, ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, στην οποία αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων του κλάδου. Τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος Φώτης Πατσουράκος.
Η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε την κατανόησή της για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει ο κλάδος των εργαστηριακών, Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και Πολυιατρείων και δεσμεύθηκε για την επίλυση των προβλημάτων ως εξής:

Τις επόμενες 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ και στην οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις του Οργανισμού αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των 120 δόσεων του Clawback.
Σχετικά με το ζήτημα του Clawback του 2019, διευκρινίστηκε ότι το κονδύλι που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ουδέποτε εντάχθηκε στον προϋπολογισμό. Δόθηκε λοιπόν εντολή από τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια να υλοποιηθεί άμεσα η αύξηση του προϋπολογισμού έτσι ώστε ο προϋπολογισμός διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων να φτάσει τα 393 εκ.€.
Με το κλείσιμο του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους, οπότε και ο ΕΟΠΥΥ θα έχει σαφή εικόνα για το ύψος των δαπανών, θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι για την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού μας.
Από το 2020 θα υπάρξει συνολική αύξηση του προϋπολογισμού των δαπανών υγείας, ανάλογη με την αύξηση του ΑΕΠ, μέρος της οποίας θα κατανεμηθεί και στους δικούς μας προϋπολογισμούς. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα μελετηθούν και άλλους είδους λύσεις, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ και το Συντονιστικό όργανο, για να υπάρξει σταδιακά ελάττωση και ουσιαστική κατάργηση του Claw Back.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί φαίνεται ότι ξεκινά μια νέα εποχή καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας, τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Αναμένουμε τις περαιτέρω προτάσεις και ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματα των μελών του, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».