Στο τελευταίο Δελτίο Τιμών, μολονότι αναφέρεται ο αυξημένος ΦΠΑ, δεν διευκρινίζεται ξεκάθαρα σε ποια σκευάσματα δεν ισχύει.
Είναι ευθύνη των αρχών να προσδιορίζουν με σαφήνεια τον ΦΠΑ στα φάρμακα και όχι της φαρμακοβιομηχανίας. Στο τελευταίο Δελτίο Τιμών, μολονότι αναφέρεται ο αυξημένος ΦΠΑ, δεν διευκρινίζεται από την άλλη ξεκάθαρα σε ποια σκευάσματα δεν ισχύει. Η διευκρίνιση αυτή είναι υψίστης σημασίας, καθώς ο ΦΠΑ είναι αναπόσπαστο συστατικό της λιανικής τιμής και άρα όσο μεγαλύτερος είναι ο συντελεστής τόσο αυξάνει η επιβάρυνση για τον ασθενή (μέσω της συμμετοχής του) καθώς και η φαρμακευτική δαπάνη.
Στο πλαίσιο αυτό, φαρμακοβιομηχανίες έχουν ζητήσει από τους αρμοδίους την άμεση και ακριβή διευκρίνιση για το ποια φάρμακα εντάσσονται τελικώς σε ΦΠΑ 13%, καθώς ο κίνδυνος των παρανοήσεων δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά υπαρκτός. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μολονότι η πλειονότητα των αντισωμάτων τιμολογείται με ΦΠΑ 13% κάποια εξ αυτών συνεχίζουν να έχουν ΦΠΑ 6%.
Η μετάβαση κάποιων φαρμάκων από ΦΠΑ 6% στο 13%, ενώ ξεκίνησε από πέρσι το καλοκαίρι, άρχισε να εφαρμόζεται εκτενώς από τον φετινό Φεβρουάριο. Σήμερα, περίπου 7.600 κωδικοί επιβαρύνονται με ΦΠΑ 6% και 382 σκευάσματα με ΦΠΑ 13%. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας για επαναφορά κάποιων σκευασμάτων που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, στο 6%, καθώς το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι είδος πολυτελείας. Την ίδια στιγμή και ο ΕΟΦ έχει ξεκινήσει για το θέμα επαφές με την ΑΑΔΕ.
Το σίγουρο είναι ότι ο ακριβής προσδιορισμός του ΦΠΑ δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο την φαρμακοβιομηχανία αλλά και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι μιλούν για προβλήματα που ανακύπτουν στην τιμολόγησή τους από τον συντελεστή ΦΠΑ. Το ζήτημα απαιτεί άμεσα λύση, ενόψει της εισαγωγής νέων σκευασμάτων, π.χ. στην οικογένεια των αντισωμάτων (με κατάληξη στην ονομασία mab) και ουδείς γνωρίζει από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας ποιος ΦΠΑ τελικά θα ισχύσει.
Στα είδη που κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 300215, ο συντελεστής που εφαρμόζεται είναι 13%. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δασμολογικών Θεμάτων, Ειδικών Καθεστώτων και Απαλλαγών της ΑΑΔΕ στον κωδικό Σ.Ο. 300215 κατατάσσονται ανοσολογικά προϊόντα που παρουσιάζονται με την μορφή δόσεων ή είναι συσκευασμένα για λιανική πώληση. Εντός της συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων εμπίπτουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς και για ανοσολογικά τεστ.
Τα προϊόντα αυτά μπορούν να οριστούν ως ακολούθως:
α) Μονοκλωνικά Αντισώματα- ειδικές ανοσοσφαιρίνες από επιλεγμένα και κλωνοποιημένα κύτταρα υβριδώματος, από κυτταροκαλλιέργειες που έχουν αναπτυχθεί σε ένα θρεπτικό υλικό ή ασκιτικό υγρό.
β) Θραύσματα αντισωμάτων-τμήματα πρωτεΐνης αντισωμάτων, τα οποία λαμβάνονται μέσω ειδικής ενζυμικής διάσπασης.
γ) Συζεύγματα αντισωμάτων και θραυσμάτων αντισωμάτων-τα συζεύγματα που περιέχουν τουλάχιστον ένα αντίσωμα ή ένα θραύσμα αντισώματος. Οι απλούστεροι τύποι συνιστούν έναν συνδυασμό των ακολούθων:
- αντίσωμα-αντίσωμα
- θραύσμα αντισώματος-θραύσμα αντισώματος
- αντίσωμα -θραύσμα αντισώματος
- αντίσωμα-άλλη ουσία
- θραύσμα αντισώματος-άλλη ουσία
Τα δύο τελευταία περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ένζυμα (π.χ. αλκαλική φωσφατάση) ή χρωστικές (φλουορεσκεϊνη), ομοιοπολικά συνδεδεμένα στη δομή της πρωτεΐνης, τα οποία χρησιμοποιούνται για άμεσες αντιδράσεις ανίχνευσης.
Ο κωδικός περιλαμβάνει επίσης ιντερλευκίνες, ιντερφερόνες, χημειοκίνες και ορισμένους παράγοντες νέκρωσης όγκων, αυξητικούς παράγοντες, αιμοποιητίνες και παράγοντες διέγερσης αποικιών.