Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ συμμετέχει στην καμπάνια του Childhood Cancer International

0

Η 15η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας (ICCD), όπως έχει καθιερωθεί από τo Childhood Cancer International (CCI) ήδη από το 2002. Το CCI –ένα παγκόσμιο δίκτυο 171 οργανώσεων από 88 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική & εφηβική ηλικία»– δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους του, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), της International Society oy Paediatric Oncology (SIOP) και άλλων, για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της μείωσης της παιδικής θνησιμότητας από καρκίνο και της εξάλειψης του πόνου που σχετίζεται με την ασθένεια αυτή.

 

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2018, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη νέα παγκόσμια πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση της ανισότητας μεταξύ της επιβίωσης του καρκίνου των παιδιών στις χώρες χαμηλού, μέσου και υψηλού εισοδήματος. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας έως 19 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Περίπου 8 στα 10 από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου το ποσοστό επιβίωσης τους είναι συχνά κοντά στο 20%. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου τα ποσοστά θεραπείας υπερβαίνουν το 80% για πολλούς κοινούς καρκίνους της παιδικής ηλικίας.

Ο κύριος στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι να εξαλείψει κάθε πόνο και ταλαιπωρία των παιδιών που μάχονται με τον καρκίνο και να επιτύχει τουλάχιστον 60% επιβίωση για όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου διπλασιασμό του τρέχοντος ποσοστού θεραπείας και θα σώσει επιπλέον ένα εκατομμύριο ζωές παιδιών κατά την επόμενη δεκαετία.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, στεκόμαστε ενωμένοι για να αναδείξουμε τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας σε εθνική και παγκόσμια προτεραιότητα για την υγεία των παιδιών. Η παγκόσμια εκστρατεία ICCD 2019 επικεντρώνεται στα συνθήματα «No More Pain» και «No More Loss» για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους, δηλαδή στην εξάλειψη του πόνου και της απώλειας ζωών αυτών των παιδιών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι κυβερνήσεις, οι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, η βιομηχανία Υγείας, οι ομάδες υποστήριξης γονέων και η κοινωνία γενικά, πρέπει να υποστηρίξουν έμπρακτα το δικαίωμα στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση, το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικά φάρμακα που σώζουν ζωές, το δικαίωμα σε κατάλληλες και ποιοτικές ιατρικές θεραπείες, το δικαίωμα θεραπείας χωρίς πόνο και ταλαιπωρία και, όταν δεν είναι εφικτή η θεραπεία, το δικαίωμα του παιδιού σε θάνατο χωρίς πόνο.

Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ (www.karkinaki.gr) ενώνει τη φωνή του με όλα τα μέλη του CCI και, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, φωνάζουμε όλοι μαζί #NoMorePain και #NoMoreLoss, όχι άλλος πόνος και όχι άλλες απώλειες παιδιών με καρκίνο, όπου κι αν ζουν στον κόσμο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι η Νεφέλη. Είναι και ο Αντώνης. Και η Βάσια. Και η Φωτεινή και ο Νίκος. Είναι κάθε παιδί ή έφηβος που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα. Είναι ο τρόπος τα παιδιά αυτά και οι οικογένειες/φροντιστές τους να μιλήσουν ανοιχτά για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Από τα πιο απλά πράγματα, π.χ. την υγιεινή των χεριών που διασφαλίζει τον περιορισμό των λοιμώξεων που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών που βρίσκονται σε θεραπεία, μέχρι τα πιο πολύπλοκα, όπως η προαγωγή της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ διεκδικεί παρέμβαση στην προσπάθεια ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας να πάψει να είναι θέμα ταμπού, αλλά και να βρεθούν όσο το δυνατό περισσότεροι σύμμαχοι ώστε κάθε παιδί που νοσεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία, αποτελεσματική θεραπεία και, τελικά, δικαίωμα στη ζωή.

ΣΤΟΧΟΙ

  • Στήριξη του επιστημονικού-ερευνητικού έργου της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», με τη συγκέντρωση πόρων για στήριξη καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
  • Ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας www.karkinaki.gr, της πρώτης και μόνης έως σήμερα «πύλης» ενημέρωσης για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
  • Εκπροσώπηση των οικογενειών παιδιών και εφήβων με καρκίνο σε διεθνείς οργανώσεις. Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), της European Cancer Patient Coalition (ECPC), του Childhood Cancer International (CCI) και του δικτύου PANCARE.

Μάθετε περισσότερα στο www.karkinaki.gr