Τραυματισμός γιατρού στο Ιπποκράτειο μετά από πτώση ασανσέρ του νοσοκομείου

0

Την περασμένη Παρασκευή, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο έπεσε ο φορειοφόρος ανελκυστήρας Νο 6, που εξυπηρετεί τη μετακίνηση ασθενών στο Γ’ κτήριο του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό γιατρού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιπποκρατείου, ο γιατρός, μετά τον απεγκλωβισμό του και την παροχή πρώτων βοηθειών διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ν. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, που διαθέτει ορθοπαιδικό τμήμα, όπου υπεβλήθη επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση. Ευτυχώς, είναι καλά στην υγεία του.

«Ο ανελκυστήρας, ο οποίος αντικαταστάθηκε πλήρως το έτος 2005, υποστηρίζεται από συμβόλαιο συντήρησης με εξειδικευμένη εταιρεία ανελκυστήρων και έχει πιστοποιηθεί την 21/01/2019 από ανεξάρτητο φορέα (TUV Austria Hellas) και έχει προσκομισθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανελκυστήρα. Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα αποδεικνύεται ότι αυτός συντηρήθηκε κανονικά στις 6 Μαρτίου 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με την σύμβαση, υπάρχει καθημερινή παρουσία (8ωρη τις καθημερινές και 24ωρη κατά τις ημέρες εφημερίας) τεχνικού συντηρητή που είναι υπάλληλος της συντηρήτριας εταιρείας. Αυτός βρισκόταν στον τόπο του ατυχήματος όταν αυτό συνέβη», αναφέρει ανακοίνωση.

Η Διοίκηση διέταξε την απενεργοποίηση του ανελκυστήρα και ζήτησε εγγράφως από τον συντηρητή να δώσει γραπτές εξηγήσεις. Παράλληλα απέστειλε αίτημα έκτακτου επιτόπιου ελέγχου προς το Μικτό Κλιμάκιο Όργανο Ελέγχου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο επισκέφθηκε το χώρο.

Αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής το οποίο θα κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου.

Διαμαρτυρίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται εντόνως, για τον τραυματισμό ιατρού, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, μετά από πτώση του ασανσέρ του νοσοκομείου.

Πρόκειται για ένα ακόμα πρωτοφανές συμβάν που αναδεικνύει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την υποχρηματοδότιση και την υποστελέχωση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εργάζονται σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, εγκυμονούν  κινδύνους ,τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

IMTJ Medical Travel Summit 2018«Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν πλέον οριακά, με ελάχιστο προσωπικό και σοβαρές ελλείψεις, σε υλικά και εξοπλισμό. Το ατυχέστατο αυτό συμβάν δυστυχώς δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με τη συντήρηση τόσο του τεχνολογικού εξοπλισμού, όσο και των κτιριακών υποδομών, των δημόσιων νοσοκομείων . Το προσωπικό των νοσοκομείων, εργάζεται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης, δίνοντας μάχη για να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας που καταρρέει»

Ο ΙΣΑ ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, την στελέχωσή τους με προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής και κτιριακής υποδομής τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών.

Κ. Μπαργιώτας: ”  Tα νοσοκομεία καταρρέουν!

«Στα πόσα περιστατικά τραυματισμών θα ιδρώσει το αυτί τους;»

Έντονη διαμαρτυρία και από τον Κώστα Μπαργιώτα, Βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Υπεύθυνο του τομέα υγείας

Τα νοσοκομεία καταρρέουν! Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Σήμερα τραυματίστηκε γιατρός στο Ιπποκράτειο από πτώση ασανσέρ, στις 26 Ιανουαρίου 2019 κατέρρευσε πλάκα ψευδοροφής δίπλα σε νοσηλευόμενο ασθενή στο Νοσοκομείο Κιλκίς, στις 9 Νοεμβρίου 2018 κατέρρευσε το ταβάνι στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια πενταετία η οροφή του δωματίου που λειτουργεί το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο Νοσοκομείο Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, το 2017 τραυματίστηκε ειδικευόμενος γιατρός, όταν υποχώρησε η κουπαστή μιας σκάλας του Νοσοκομείου Ελπίς. Σε όλες τις περιπτώσεις από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το πρόβλημα της αποεπένδυσης ειδικά στο χώρο της υγείας είναι πολύ σοβαρό. Η παλαιότητα των κτιριακών υποδομών είναι δεδομένη. Ελάχιστες παρεμβάσεις (και αυτές από ιδιωτική πρωτοβουλία) έχουν γίνει τόσο σε κτίρια όσο και σε εξοπλισμούς τα τελευταία χρόνια. Αναρωτιόμαστε τι κάνει το Υπουργείο Υγείας; Στα πόσα περιστατικά θα ιδρώσει το αυτί τους; Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα, για να αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με τα νοσοκομεία; Όλα έχουν ένα όριο. Στην Αριστοτέλους το έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό!