Με τρία πλωτά ασθενοφόρα και δέκα οχήματα παντός εδάφους ενισχύεται το Λιμενικό στο Αιγαίο

0

Την αγορά τριών πλωτών ασθενοφόρων, και δέκα οχημάτων τύπου pick up ανακοίνωσαν ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την εναρκτήρια συνάντηση της πράξης με τίτλο «Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας» και ακρωνύμιο Π.Α.Ι.ΩΝ.ΑΣ..

Το πρόγραμμα Π.Α.Ι.ΩΝ.ΑΣ.

Το πρόγραμμα Π.Α.Ι.ΩΝ.ΑΣ. είναι ένα στρατηγικό έργο διασυνοριακής συνεργασίας στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ», έχει ύψος 1.288.000 ευρώ και είναι ένα έργο που πέρα από την υλικοτεχνική υποδομή που φέρνει στη χώρα, θα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά και θα μεταφέρουν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, ακόμα και σε περιπτώσεις που πρόκειται για βαριά περιστατικά υγείας. Τα οχήματα θα αναπτυχθούν κυρίως σε νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο να φτάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε απόκρημνη περιοχή όπου αποβιβάζονται μετανάστες.

Δηλώσεις Κουρουμπλή

Ο κ. Κουρουμπλής, μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είναι μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας με την Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό καλείται να υλοποιήσει την εξασφάλιση νέων μέσων, όπως τα τρία πλωτά ασθενοφόρα και τα δέκα ειδικά αυτοκίνητα, με τα οποία ενισχύουμε και διευκολύνουμε την διακομιδή, ασθενών και αδυνάτων προσφύγων μέσω θαλάσσης. Είναι ένας εξοπλισμός που θα αποκτήσει η Ακτοφυλακή μας, και που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του τομέα αυτών των υπηρεσιών. Ο κόσμος έχει ακούσει πολλές φορές διακηρύξεις και εξαγγελίες. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά μετά από αυτή τη συνάντηση που έχουμε σήμερα με Κυπρίους εκπροσώπους, σε ένα μήνα να προχωρήσει η προκήρυξη και μέχρι τέλους του χρόνου δεσμευόμαστε ότι αυτά τα μέσα θα έχουν τεθεί σε υπηρεσία.

Οι επισκέψεις μας σε νησιά, όπως βλέπετε είναι πολύ τακτικές. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να ανακοινώσω ότι θα εκπροσωπήσω την κυβέρνηση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στους Αρκιούς. Επίσης θέλω να πω ότι μαζί με τον Υφυπουργό, τον κ. Σαντορινιό και τους Βουλευτές μας του Αιγαίου και των Κυκλάδων και έπειτα από την εντολή και δέσμευση του Πρωθυπουργού, έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο. Αναζητούμε τρόπους και πόρους ώστε αυτή η ανακοίνωση τώρα να μη μείνει στο επίπεδο της εξαγγελίας. Σημειώνω ότι το λέμε τώρα που δεν είναι προεκλογική περίοδος και εργαζόμαστε για να το κάνουμε πράξη.

Επίσης τονίζω ότι όλες οι προσπάθειες γίνονται σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, με την οποία έχουμε εξαιρετικά καλή συνεργασία, όπως με τον Δήμαρχο Ρόδου, τον κ. Χατζηδιάκο, με τα επιμελητήρια, με όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Αιγαίου, και με τις δύο περιφέρειες. Οι προσπάθειες πετυχαίνουν όταν είναι συλλογικές. Ακούμε με προσοχή το συνομιλητή μας και έτσι περιορίζουμε τα λάθη. Θέλω να ευχαριστήσω και το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου που είναι σήμερα εδώ κοντά μας. Με τη συνεχή συνεργασία όλων, του Υφυπουργού, και των Βουλευτών μας, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και βελτιώνουμε συνεχώς την Ακτοπλοΐα σε όλο το Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο».

Δηλώσεις Σαντορινιού

O κ. Σαντορινιός δήλωσε: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για να γίνει πράξη η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, από τη Νίσυρο, σχετικά με την προμήθεια πλωτών μέσων που θα διευκολύνουν τη διακομιδή ασθενών από τα νησιά μας.

Από τη Ρόδο παρουσιάστηκε η δράση ΠΑΙΩΝΑΣ, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Κύπρος, ύψους περίπου 1,3 εκατομμύριο ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας πρόκειται να προμηθευτεί 3 πλωτά ασθενοφόρα για τις ανάγκες των νησιών μας.

Μέσα στο 2018, τρία πλωτά ασθενοφόρα θα δοθούν για την κάλυψη την αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών που χρειάζονται διακομιδή, πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα με ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ. Η προσπάθειά μας έγκειται στο να αναβαθμίσουμε την ποιότητα μεταφοράς των ασθενών αλλά και στην ενίσχυση του στόλου των πλωτών μέσων, που συνολικά διαθέτουμε, ώστε να εξυπηρετηθούν οι νησιώτες μας.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν είναι οι μόνες που γίνονται πράξη. Στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας συνολικής πολιτικής για τη Νησιωτικότητα και ιδιαίτερα για την αναβάθμιση των δομών Υγείας των νησιών, τώρα πια, έχουμε δώσει το δικαίωμα σε οπλίτες γιατρούς να κάνουν το αγροτικό τους, καλύπτοντας θέσεις σε ακριτικά νησιά. Έχουμε προσλάβει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μόνιμους υπαλλήλους στις δομές υγείας των νησιών. Έχουμε ήδη, και θα συνεχίσουμε, να προμηθεύουμε τις νησιωτικές δομές με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Τέλος, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, το 2018 θα είναι το έτος για την πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά. Με βάση την πολύ καλή και εμπεριστατωμένη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δουλεύουμε συνεχώς για την ολοκλήρωση του μέτρου. Σκοπό έχουμε να γίνει το μεταφορικό ισοδύναμο αντικείμενο διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και σύντομα να εφαρμοστεί ώστε να ενισχυθούν τα νησιά μας».